Germania renunta definitiv la energia nucleara

in Stiri 30 May 2011 203 Views

Germania, cea mai mare putere industriala, renunta definitiv la energia nucleara.

Decizia a fost anuntata de ministrul german al Mediului, Norbert Roettgen, care a declarat ca majoritatea celor 17 reactoare vor fi scoase din functiune pana la sfarsitul lui 2021, potrivit cotidianului „Le Monde”.

Ultimele trei, cele mai recente, vor functiona pana la sfarsitul lui 2022.

Membrii coalitiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel au ajuns la acest acord dupa mai multe ore de negocieri, iar ministrul german al Mediului a calificat aceasta decizie ca fiind „ireversibila”.

Oprirea definitiva a celor 17 reactoare nucleare germane pana in 2022 reprezinta practic o revenire la calendarul fixat la inceputul anilor 2000 de o coalitie a social-democratilor si ecologistilor.

Manifestatii de amploare au avut loc in ultima perioada in Germania, impotriva energiei nucleare, dintre care cea mai recenta, sambata, a reunit 160.000 de persoane in 20 de orase din tara.

Dupa catastrofa nucleara de la Fukushima, din martie, Angela Merkel a oprit imediat centralele cele mai vechi si a pornit negocierile privind abandonarea energiei nucleare civile, care urmeaza sa se finalizeze cu o decizie formala in cadrul Consiliului de Ministri din 6 iunie.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Protest de amploare in Germania fata de folosirea energiei nucleare: 20 de orase, blocate de manifestanti; Sapte reactoare nucleare din Germania vor fi inchise definitiv; Borbely: Avem nevoie de o strategie pentru energia nucleara

 

Comentarii

comentarii