Germania va interzice glifosatul până în 2023

in Biodiversitate, Legislatie 6 September 2019 202 Views

Germania va interzice controversatul erbicid glifosat până în 2023 pentru a proteja populațiile de insecte polenizatoare.

Substanța chimică va fi interzisă până la sfârșitul lui 2023, când perioada de aprobare a UE pentru glifosat va expira.

„Ceea ce rănește insectele, rănește și oamenii.”, a declarat Svenja Schulze, ministru al mediului, adăugând că o lume fără insecte este o lume în care nu merită să trăim.

Industria chimică și grupurile agricole au făcut lobby pentru continuarea utilizării glifosatului, care este vândut sub denumirea de Roundup și produs de Monsanto. Bayer a criticat interdicția, argumentând că substanța se poate folosi în siguranță și este o unealtă importantă pentru asigurarea sustenabilității și productivității agriculturii.

Expunerea la erbicide pe bază de glifosat crește riscul de cancer cu 41%

După ce a preluat Monsanto anul trecut, Bayer a fost implicat într-un val de procese care susțineau că erbicidul cauzează cancer.

Austria a devenit primul membru UE care să interzică glifosatul în luna iulie, iar în Cehia, Italia și Olanda au fost implementate restricții.

Într-o primă fază, glifosatul va fi interzis în parcuri urbane și grădini private începând cu anul viitor. Utilizarea erbicidelor și a pesticidelor va fi de asemenea restricționată sau interzisă în zone cu o biodiversitate bogată, precum și de-a lungul țărmurilor râurilor și lacurilor.

În ultima perioadă, ecologiștii și oamenii de știință din întreaga lume au atras atenția asupra situației critice în care se află insectele și asupra impactului acestui declin asupra biodiversității.

În această vară, 20 de primari francezi au interzis glifosatul în municipalitățile lor, sfidând guvernul care ia acum măsuri legale pentru a impune o legislație națională ce permite continuarea utilizării erbicidului.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii