Germania va renunța la termocentralele pe cărbune până în 2038

Germania a anunțat că va elimina progresiv termocentralele pe cărbune până în 2038. Cărbunele, care este cel mai poluant dintre combustibilii fosili, oferă aproape 40% din energia electrică a Germaniei.

O comisie din care fac parte 28 de membri din industrie, politicieni și ONG-uri, a lucrat încă de anul trecut la un calendar pentru eliminarea progresivă a combustibililor fosili, stabilind ca dată finală anul 2038. O evaluare realizată în 2032 va decide dacă termenul limită poate fi 2035.

„Acesta este un pas important în drumul către o eră post-combustibili fosili – un pas care oferă noi perspective regiunilor afectate prin schimbări structurale conduse de inovație.”, a declarat Hans Joachim Schellnhuber, membru al comisiei și consilier pentru cancelarul german Angela Merkel.

Ecologiștii au aplaudat decizia, însă au atras atenția că ținta trebuia să fie mult mai ambițioasă, ținând cont de criza climatică.

RWE, care operează multe dintre termocentralele țării, a declarat că ținta stabilită este mult prea timpurie pentru companie, declarând că decizia va avea consecințe asupra sectorului energetic german.

Primele trenuri cu zero emisii din lume, alimentate cu hidrogen, au fost puse în circulație în Germania

Germania plănuiește să reducă capacitatea termocentralelor pe cărbune de la 42.6GW la aproximativ 30GW până în 2022, și 17GW până în 2030.

Conform comisiei, cărbunii vor fi înlocuiți cu gaze naturale, iar guvernul german are ca țintă creșterea energiei din surse regenerabile de la 38% în prezent la 65% în 2030.

Companiile de energie vor fi compensate pentru închiderea termocentralelor pe cărbuni, industria primind ca sprijin aproximativ 40 de miliarde de euro.  

spot_img

Ultimele știri