Germania vrea s─â renun╚Ťe ╚Öi la centralele pe c─ârbune

in Energie 8 November 2014 665 Views

Germania vrea s─â renun╚Ťe ╚Öi la termocentralele electrice pe baz─â de c─ârbune, dup─â ce a ├«nceput s─â implementeze un plan de ├«nchidere treptat─â a centralelor nucleare, potrivit Bloomberg. Guvernul cancelarului Angela Merkel a elaborat un plan care prevede cele mai stricte m─âsuri de limitare a consumului de c─ârbune din Europa, ├«n vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de ser─â.

├Än prezent, ├«n Germania 45 de procente din produc╚Ťia de energie provin din centralele pe c─ârbune, iar 11% din cele pe gaze naturale. Alte 25 procente provin din reactoarele nucleare pe care Angela Merkel vrea s─â le ├«nchid─â p├ón─â ├«n 2020. ┼×i aproximativ 24 de procente sunt date de energiile regenerabile, cum ar fi solarul ╚Öi eolianul, sector pe care guvernul de la Berlin ├«l vrea ├«n cre╚Ötere cu 45 de procente p├ón─â ├«n 2025ÔÇŁ, potrivit bloomberg.com.

Germania, cea mai mare putere industrial─â, a anun╚Ťat ├«n urm─â cu 3 ani, prin ministrul german al Mediului, Norbert Roettgen, c─â majoritatea celor 17 reactoare vor fi scoase din func╚Ťiune p├ón─â la sf├ór╚Öitul lui 2021.

Ultimele trei centrale, cele mai recente, vor func╚Ťiona p├ón─â la sf├ór╚Öitul lui 2022. Oprirea definitiv─â a celor 17 reactoare nucleare germane p├ón─â ├«n 2022 reprezint─â practic o revenire la calendarul fixat la ├«nceputul anilor 2000 de o coali╚Ťie a social-democra╚Ťilor ╚Öi ecologi╚ÖtilorÔÇŁ, potrivit Le Monde.

După catastrofa nucleară de la Fukushima, Angela Merkel a oprit imediat centralele cele mai vechi și a pornit negocierile privind abandonarea energiei nucleare civile, care urmează să se finalizeze cu o decizie formală în cadrul Consiliului de Miniștri din 6 iunie.

Renun╚Ťarea la termocentralele pe c─ârbune, dac─â va ajunge s─â fie pus─â ├«n practic─â, va for╚Ťa Germania s─â-╚Öi sporeasc─â importurile de gaze naturale din Rusia, s─â cumpere curent electric de la ╚Ť─ârile vecine ╚Öi s─â continue subven╚Ťionarea produc╚Ťiei de energie din surse regenerabile, respectiv eoliene ╚Öi fotovoltaice.

Comentarii

comentarii