Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gestionarea corecta a deseurilor: reciclare plus co-procesare

Gestionarea corecta a deseurilor inseamna nu doar reciclare, ci si co-procesarea deseurilor pentru a obtine energie, a declarat Marinela Dracea, director tehnic in Patronatul din Industria Cimentului (CIROM).

“Respectarea ierarhiei deseurilor inseamna reciclare plus coprocesarea deseurilor in fabricile de ciment”, explica Marinela Dracea.

Potrivit acesteia, co-procesarea (co-incinerarea) este o solutie complementara reciclarii, care permite, simultan, valorificarea materiala si energetica a deseurilor.

In Romania functioneaza sapte instalatii de co-incinerare. Trei instalatii apartin Carpatcement Holding, iar Holcim si Lafarge Ciment au cate doua instalatii.

In categoria deseurilor care pot fi co-procesate intra resturile menajere, anvelopele, uleiurile si deseurile petroliere, precum si namolul deshidratat provenit de la statiile de epurare. In privinta deseurilor menajere, acestea se pot co-procesa in Romania inca din anul 2008.

“Uniunea Europeana recunoaste co-procesarea drept una dintre cele mai bune procedee pentru gestionarea deseurilor. Deseurile nu trebuie sa fie o problema. Ele reprezinta o sursa de energie alternativa”, a subliniat directorul tehnic al CIROM.

Patronatul din Industria Cimentului sustine ideea introducerii unei taxe de depozitare la gropile de gunoi, atat pentru deseurile nesortate cat si pentru cele valorificabile. In acest mod, depozitarea trebuie sa devina ultima optiune aplicabila deseurilor.

Directorul tehnic al CIROM, Marinela Dracea, a oferit aceste precizari in cadrul conferintei “Deseuri. Cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta", organizata de Green Report si Ministerul Mediului si Padurilor. Conferinta s-a desfasurat marti la Palatul Parlamentului.

La evenimentul de ieri au participat reprezentantii institutiilor de mediu din Romania, alaturi de principalii jucatori de pe piata de deseuri municipale.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Ministrul Mediului propune o piata integrata a deseurilor

Eco-Rom: Romania recicleaza mai mult decat sustine Comisia Europeana

Linkoping, polul co-generarii in Europa

Holcim, 100.000 tone deseuri co-procesate in 2011
 

spot_img

Ultimele știri