Gestionarea mai bună a terenurilor și reducerea consumului de carne, esențiale pentru rezolvarea crizei climatice

in Schimbări Climatice 9 August 2019 81 Views

O copie a unui raport IPCC privind criza climatică și gestionarea terenurilor, dat presei, arată că menținerea temperaturilor globale la niveluri sigure va fi imposibilă dacă nu va avea loc o transformare a modului în care lumea produce hrană și gestionează terenuri.

Oamenii exploatează în prezent 72% din terenurile lumii pentru a hrăni, a îmbrăca și a susține populația în creștere, avertizează raportul. În același timp, agricultura, exploatările forestiere și alte utilizări ale terenului produc aproape o pătrime din emisiile de gaze cu efect de seră, relatează The Guardian.

Aproximativ jumătate din emisiile totale de metan, unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, provin de la creșterea vitelor și câmpuri de orez, în timp ce defrișările și înlăturarea turbăriilor cauzează emisii adiționale de carbon. Agricultura intensivă a sporit eroziunea solurilor și a redus cantitatea de materie organică din pământ.

În viitor, aceste probleme se vor agrava. Conform raportului, schimbările climatice exacerbează degradarea solurilor prin creșterea intensității precipitațiilor și a inundațiilor, precum și a frecvenței și severității secetelor.

Raportul atrage atenția că temperaturile globale înregistrate în luna iulie au fost cu 1.2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. Această știre este deosebit de îngrijorătoare, ținând cont de faptul că IPCC a avertizat că o creștere a temperaturilor de peste 1.5C va duce la destabilizare climatică.

Autorii raportului subliniază faptul că terenurile au nevoie de o gestionare mai sustenabilă, astfel încât să elibereze mult mai puțin carbon decât în prezent. Turbăriile vor trebui restaurate, iar consumul de carne și risipa alimentară vor trebui reduse.

Raportul propune o tranziție majoră către diete vegetariene și vegane. De asemenea, politicile vor trebui să includă un mai bun acces la piață, împuternicirea agricultoarelor și extinderea accesului la servicii agricole. Vor fi necesare și sisteme de avertizare timpurie pentru vreme, culturi agricole și evenimente climatice sezoniere.

Comentarii

comentarii