Gheaţa care se topește în Canada arctică dezvăluie terenuri care nu au mai fost văzute de peste 40.000 de ani – FOTO şi VIDEO

in Aer, Apa, Biodiversitate, Biodiversitate, Impact, Schimbări Climatice, Sol, Studii 8 February 2019 389 Views

Topirea gheții expune peisajele ascunse din Arctica canadiană care nu au fost văzute în mai mult de 40.000 de ani, arată un nou studiu publicat în jurnalul Nature Communications.

Gheţar ce nu a mai fost văzut de 40.000 de ani. Credit: University of Colorado at Boulder

Nu este surprinzător că studiul sugerează că schimbările climatice reprezintă forța motrice din spatele acestei retrageri glaciare și că temperaturile din Arctica cresc cu viteză. Oamenii de ştiinţă spun că ne putem aștepta ca zona să se încălzească și mai repede în viitorul apropiat.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Colorado de la Boulder, regiunea arctică canadiană ar putea să înregistreze cel mai cald secol în ultimii 115.000 de ani.

“Zona arctică se încălzește de două – trei ori mai repede decât restul lumii, așa că, natural, ghețarii și calota de gheață vor reacționa mai repede”, spune Simon Pendleton, autorul principal și cercetător de doctorat în Colorado Institute of Arctic and Alpine Cercetare.

Cercetările lui Pendleton și ale colegilor săi se bazează pe studiul plantelor colectate de la marginea calotelor de gheață de pe insula Baffin, a cincea cea mai mare insulă din lume. Peisajul este dominat de fiorduri profund incizate și platouri la altitudini mari, cu relief plat. Acesta din urmă conservă licheni și mușchi în poziția lor inițială în gheață pentru perioade de timp care durează mii de ani – cam ca o cameră criogenică.

Observațiile anterioare indicau faptul că stratul de frunze va fi în curând “îndepărtat” din mediul înconjurător odată ce au pierdut stratul de gheață de protecție, fie prin topirea din timpul verii, fie prin zăpadă vântată în timpul iernii. Acest lucru permite oamenilor de știință să facă o presupunere rezonabilă că vegetația colectată astăzi este vegetația care a fost acoperită de gheață încă din perioada inițială de creștere. Ca atare, acesta oferă un barometru destul de decent pentru cât de departe și cât de repede se retrag ghețarii.

“Ne deplasăm spre marginile de gheață care se retrag, eșantioanele de plante expuse recent în aceste peisaje antice și carbonul datează plantele pentru a obține o idee despre data când gheața a avansat ulterior peste acea locație”, a spus Pendleton.

În total, echipa a colectat 48 de probe de plante din 30 de zone de pe insula Baffin, precum și probe de cuarț, care au fost utilizate pentru a confirma vârsta și gheața acoperă istoria mediului. Analiza din laborator sugerează că plantele din cele 30 de capace de gheață ar fi putut fi conservate într-o foaie constantă de gheață în ultimii 40.000 de ani – sau mai mult.

Vegetația găsită sub gheaţa topită. START / Youtube

Rezultatele au fost apoi comparate cu datele despre temperatură, recuperate din miezurile de gheață din Groenlanda și Insula Baffin, care sugerează că temperaturile din ultima sută de ani sunt cele mai calde din regiune timp de 115.000 de ani.

“Spre deosebire de biologie, care a petrecut ultimii 3 miliarde de ani în dezvoltarea unor strategii pentru a evita impactul schimbărilor climatice, ghețarii nu au nicio strategie de supraviețuire”, a explicat autorul senior Gifford Miller, profesor de științe geologice la Colorado Boulder.

Apa provenită din gheaţa topită care curge prin Insula Baffin. Credit: INSTAAR / Youtube

Comentarii

comentarii