Italia. Zeci de case evacuate pentru că un gheţar de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească

in Schimbări Climatice 6 August 2020 357 Views

500.000 de metri cubi de gheață riscă să se prăbușească peste o localitate, din cauza temperaturilor ridicate, de pe partea italiană a masivului Mont Blanc. 30 de case, aflate în centrul „zonei roșii”, au fost evacuate.

Mont Blanc in Italia. Foto: Twitter

Un fragment din gheţarul Planpincieux, situat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses, în partea italiană a masivului Mont Blanc, riscă să se prăbuşească peste Parcul Grandes Jorasses și peste localitatea Courmayeur, din regiunea Valle d’ Aosta.

Dacă s-ar prăbuși, cei 500.000 de metri cubi de gheață ar ajunge în două minute pe drumul principal din zonă. De aceea, autoritățile au ordonat evacuarea a circa 30 de case aflate în centrul „zonei roşii”, în care se află aproximativ 65 de persoane (15 rezidenţi şi peste 50 de turişti).

„Vom găsi soluții pentru rezidenți. Turiștii trebuie să caute singuri alte variante”, a declarat Stefano Miserocchi, primarul din Courmayeur, potrivit The Guardian, care citează agenția italiană de știri Ansa.

De asemenea, circulaţia pe mai multe drumuri aflate la o altitudine mai joasă, care duc în comună, a fost sistată.

Ghețarul Planpincieux este monitorizat îndeaproape din 2013, pentru a determina cu ce viteză se topește gheața. Anul trecut, în septembrie, a mai avut loc o evacuare asemănătoare după ce 250.000 de metri cubi de gheață erau în pericol să se prăbușească. Iar în august 2018, o furtună puternică a mișcat de pe versant cantități mari de gheață amestecată cu pământ care au măturat de pe șosea o mașină în care era un cuplu în vârstă.

Autorităţile locale sunt îngrijorate de temperaturile ridicate anunțate pentru următoarele trei zile, într-o perioadă de intensă căldură estivală.

Oamenii de știință prevăd că, dacă emisiile continuă să crească în ritmul anual, ghețarii alpini ar putea pierde jumătatea din gheața pe care o au acum, până în 2050.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii