Un mare ghe╚Ťar din regiunea Mun╚Ťilor Ural din Rusia s-a topit complet

in Schimb─âri Climatice 11 September 2020 98 Views

Unul dintre cei mai mari ghe╚Ťari din regiunea Mun╚Ťilor Ural din Rusia s-a topit complet, potrivit unor cercet─âtori care au f─âcut recent o expedi╚Ťie acolo.

Foto: rferl.org

Ghe╚Ťarul, cunoscut ca MGU, avea 2,2 kilometri lungime ╚Öi a fost descoperit ├«n 1953. ├Äntre 19 ╚Öi 28 august, anul acesta, o echip─â de cercet─âtori de la Scientific Center for Arctic Studies (Centrul ╚Ötiin╚Ťific pentru studii arctice) a realizat o expedi╚Ťie ├«n zon─â ╚Öi a vizitat ╚Öi alte dou─â ghe╚Ťare.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit c─â MGU, care era al doilea dintre cei mai mari ghe╚Ťari ÔÇô ca mas─â ÔÇô din regiunea polar─â a Mun╚Ťilor Ural ╚Öi cel mai lung, atunci c├ónd a fost descoperit prima dat─â, s-a topit complet.

Mikhail Ivanov, unul dintre cercet─âtorii din echip─â, a declarat c─â ÔÇ×o mare cantitateÔÇŁ din ghea╚Ť─â ├«nc─â exista c├ónd au vizitat ei ultima dat─â ghe╚Ťarul, ├«n 2010. P─âr╚Ťi din MGU ├«nc─â erau vizibile ├«n fotografiile turi╚Ötilor din ultimii ani, a mai ad─âugat el.

ÔÇ×Anul acesta, se pare, s-a topit completÔÇŁ, a mai spus Ivanov.

Zona mun╚Ťilor Ural, din Rusia, ╚Öi regiuni din Siberia au avut parte de temperaturi neobi╚Önuit de ridicate ├«n ultimii ani, cauzate, spun exper╚Ťii, de ├«nc─âlzirea global─â.

Ghe╚Ťarii se topesc ├«n ritm accelerat ╚Öi ├«n alte locuri ale lumii. Cei din Elve╚Ťia, de exemplu, s-au mic╚Öorat cu 10% ├«n ultimii cinci ani, o rat─â care nu s-a mai v─âzut niciodat─â ├«n peste un secol de observa╚Ťii. Iar un specialist ├«n glaciologie avertiza c─â to┼úi cei 5.000 de ghe┼úarii din vestul Statelor Unite se vor topi ┼či vor disp─ârea ├«n aproximativ 50 de ani.

Un studiu din 2019 ar─âta c─â ghe╚Ťarii Himalayeni se topesc de dou─â ori mai repede dec├ót la ├«nceputul acestui secol, pierz├ónd peste o p─âtrime din ghea╚Ť─â ├«n ultimele patru decenii. Iar calota glaciar─â din Groenlanda a pierdut, doar ├«n luna iulie a anului trecut, 197 miliarde de tone de ghea╚Ť─â, echivalentul a 80 de milioane de bazine olimpice, ├«n condi╚Ťiile ├«n care media estimat─â era de 60-70 miliarde de tone.

Citește și: 
Calota glaciar─â din Groenlanda a pierdut 197 miliarde de tone de ghea╚Ť─â ├«n luna iulie

Ghe┼úarii din Elve┼úia s-au mic┼čorat cu 10% ├«n ultimii cinci ani

Cei 5.000 de ghe╚Ťari din vestul SUA vor disp─ârea ├«n maxim 50 de ani

Studiu: Topirea ghe╚Ťarilor Himalayeni s-a dublat ├«n ultimele dou─â decenii

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii