Gheţarii din Elveţia s-au micşorat cu 10% în ultimii cinci ani

Ghețarii din Elveția s-au micşorat cu 10% în ultimii cinci ani, o rată care nu s-a mai văzut niciodată în peste un secol de observații, potrivit unei noi cercetări.

Valurile de căldură din vara anului 2019 au determinat topirea rapidă a ghețarului, care a înregistrat pierderi uriașe în volumul de gheață, relatează Comisia Criosferică (CC) a Academiei Elvețiene de Științe.

Ghețarii din întreaga lume se topesc din cauza schimbărilor climatice, iar această ultimă cercetare arată amploarea problemei din Elveția.

Oamenii de știință de la CC au făcut măsurători de la 20 de ghețari din această țară și au descoperit că aproximativ 2% din volumul total al ghețarilor din Elveția s-a pierdut în ultimul an, potrivit unui comunicat al organizației.

Primele semne pentru anul 2019 au fost încurajatoare cu o lună ianuarie foarte rece, cu multe precipitații. Astfel că stratul de zăpadă care acoperă ghețarul a fost cu 20-40% mai mare decât în mod normal în lunile aprilie și mai.

Cu toate acestea, în timpul verii topirea s-accelerat dramatic.

Topirea a fost deosebit de severă în estul Elveției și în partea de nord a Alpilor, potrivit cercetărilor, în timp ce regiunea sudică a Gotthardului a pierdut un volum mai mioc din ghețar.

Sute de activiști climatici au adus un ultim omagiu unui ghețar elvețian care va dispărea în următorul deceniu

Peste 500 de ghețari elvețieni s-au pierdut din 1900, iar în 2019, ghețarul Pizol a fost eliminat din rețeaua de monitorizare a ghețarilor din țară.

Situat în Alpii Glarus, estul Elveției, ghețarul se află la o altitudine de aproximativ 2.700 de metri. Acesta a pierdut 80-90% din volumul său din 2006 și va fi primul care a fost scos din rețea după ce a fost monitorizat din 1893, potrivit cercetătorilor universității ETH din Zurich.

Majoritatea ghețarilor din Europa Centrală, Canada de Vest și Statele Unite vor dispărea în a doua jumătate a acestui secol, dacă ratele actuale de pierdere a gheții continuă, potrivit unui raport publicat în aprilie.

Ghețarii au pierdut peste 9.000 de miliarde de tone de gheață între 1961 și 2016, potrivit unei scrisori de cercetare publicate în revista Nature. Acest lucru reprezintă un bloc de gheață de dimensiunea Germaniei și aproape 100 de metri grosime, sau dimensiunea Statelor Unite și o grosime de 4 metri, a declarat autorul principal Michael Zemp.

spot_img

Ultimele știri