Ghetarii din Himalaya se topesc rapid, cu efecte devastatoare asupra Pamantului

in Sol 6 December 2011 246 Views

Ghetarii din Himalaya se topesc rapid din cauza schimbarilor climatice, confirma un raport facut public la summitul din Durban al Natiunilor Unite. Potrivit acestuia, in ultimii 30 de ani ghetarii din Nepal s-au micsorat cu 21%, iar cei ai Bhutan-ului, cu 22%.

Raportul este considerat cea mai completa evaluare a topirii ghetarilor din Himalaya, de pana acum. „Acest raport ofera o fundatie si informatii despre anumite locuri, destinate intelegerii schimbarilor climatice in unul dintre cele mai vulnerabile ecosisteme din lume”, a declarat Rajendra Pachauri, seful Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Oamenii de stiinta sustin ca efectele schimbarilor climatice asupra ghetarilor din Himalaya ar putea fi devastatoare, mai ales ca regiunea ofera mancare si energie electrica pentru 1,3 miliarde oameni, care locuiesc in avalul bazinelor raurilor.

Activistii pentru mediu spun ca Himalaya este „al treilea pol” al Pamantului si avertizeaza ca topirea ghetarilor din zona va contribui la cresterea nivelului marilor si oceanelor, relateaza International Business Times.

Potrivit cercetatorilor, topirea gheturilor va avea ca rezultat formarea unor acumulari uriase de ape care pot devasta comunitatile din aval, in plus cauzand si seceta intr-o mare parte a Asiei.

Foto: theresilientearth.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Arctica se incalzeste intr-un ritm record

Specialistii avertizeaza: Calota glaciara se va topi in totalitate pana in 2049

 

O acumulare uriasa de apa dulce din Oceanul Arctic ar putea afecta clima Europei

Schimbarile climatice afecteaza dezvoltarea copacilor din Romania

Studiu: Viata pe Pamant, in urma cu miliarde de ani, a fost mult mai fierbinte si mai acida decat se credea

 

Comentarii

comentarii