Mic ghid pentru un Crăciun aproape zero waste

Probabil că un Crăciun în care să spunem că nu am făcut deloc risipă este destul de greu de obținut. Însă putem tinde la unul în care să reducem coșurile de cumpărături, felurile de mâncare, ambalajele pentru cadouri, volumul de decorațiuni și produsele vestimentare. În acest sens, vă prezentăm câteva sfaturi.

Idei de cadouri și de ambalaje pentru un Crăciun eco

 

Expresia „zero waste” („fără risipă”) are șanse să devină cuvântul anului 2019, după ce, în 2018, „single use” („unică folosință”) a primit acest titlu, potrivit Collins Dictionary.

„Am consumat fără discernământ pe repede înainte, fără să ne uităm ce lăsăm în urmă. Trăim, folosim, aruncăm, mergem mai departe. Această filosofie de unică folosință nu ni se mai potrivește și trebuie depășită”, scriu cei de la România Pozitivă.

Aceștia au alcătuit un mic ghid pentru un Crăciun aproape zero waste.

Shopping

  • O listă bine-organizată te va scăpa de „cumpărăturile spontane.”
  • Înainte de a pleca la cumpărături, echipează-te cu sacoșe reutilizabile. Cu cât mai multe, cu atât mai bine și mai multe oportunități să refuzi punga de plastic de la magazine.
  • Dacă ai posibilitatea, alege produse vrac.
  • Pe lângă hârtia de împachetat, o altă problemă reală este volumul de mâncăruri care se pregătesc în această perioadă și care, la final, ajung la groapa de gunoi. Din lipsa unei organizări, se întâmplă des să estimăm greșit cantitățile de alimente de care avem nevoie. O listă bine definită te va ajuta să eviți risipa de mâncare. De avut în vedere că un român aruncă anual cam 130 kg de mâncare.
  • Când vine vorba de decorațiuni, întotdeauna mai simplu e mai frumos. Încearcă să reciclezi din decorațiunile din anii trecuți. Îți poți face propriile decorațiuni din diverse materiale, unele chiar organice(conuri și ramuri de brad, pene, felii de măr sau portocale). În felul ăsta vei economisi bani, iar la final vei avea un obiect creat de mâinile tale
  • Dacă găzduiești o cină sau o petrecere festivă și partea cu veselă și paharele e dificilă, alege pahare, veselă și tacâmuri biodegradabile și compostabile în locul plasticului.

Cadouri

  • Dăruiește cadouri care să inspire, care să aducă bucurie pentru mai mult de o secundă. Caută să dăruiești experiențe în locul unor produse. De exemplu, poți alege bilete la concerte sau la cursuri de dans, improvizație, echitație sau de gătit. Sunt doar câteva exemple de cadouri care nu vor ajunge la groapa de gunoi.
  • Fă cadouri pentru cei dragi. Poți decora un obiect, poți face niște cosmetice naturale, poți face o prăjitură. Dacă te pricepi la croșetat un fular sau niște mănuși lucrate de mână vor aduce multă bucurie.
  • Dăruiește plante, cadouri care cresc doar cu afecțiune, apă și lumină.
  • O carte este întotdeauna un cadou potrivit pentru orice membru al familiei.
  • Dacă totuși rămâi fără inspirație, cumpără cadouri locale. Sunt atât de mulți designeri și artizani români talentați care pot oferi idei de cadouri originale. În plus, se gândesc să fie cât mai sustenabile și au grijă la ambalaje.
  • Hârtia de împachetat, cât mai puțină sau deloc. Unele produse au deja propriul ambalaj, nu mai au nevoie de unul în plus.

Risipa de mâncare

  • De obicei, sărbătorile vin cu multe feluri de mâncare și lasă în urma lor saci cu resturi sau mâncăruri care nici măcar nu au fost gustate. Se estimează că în luna decembrie, volumul de mâncare care ajunge la groapa de gunoi se dublează.
  • Planifică din timp lista de cumpărături. Cumpără doar cât și ce îți trebuie.
  • Nu lasă pe ultima sută de metri mersul la cumpărături. Asta poate duce ușor la un coș foarte mare de alimente, care duce, într-un final la un coș mare de gunoi.
  • Gătește simplu, cu ingrediente locale. Pregătește mâncare care să placă tuturor. Orice ai alege să gătești, alege să fie simplu. Pe lângă felurile din carne, adaugă și o opțiune vegetariană.
  • Dacă găzduiești o cină pentru familie sau prieteni și nu s-a mâncat tot din farfurie, pregătește caserole pentru invitați și oferă-le la plecare. Astfel, nu vor fi nevoiți să gătească a doua zi.
  • Compostează resturile organice. Ca să reducem volumul deșeurilor organice care ajung la groapa de gunoi, soluția ideală ar fi să compostăm ce nu ne mai este de folos. Astfel, după masa de Crăciun cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru planetă ar fi să compostăm resturile de mâncare.
  • Dacă le-ai bifat pe toate cele de mai sus, ce ai mai putea să faci ar fi să vorbești cu cei din jurul tău despre aceste mici eforturi, care, la nivel, colectiv pot avea efecte mari. Arătă-le că pașii mici, contează. Vorbește-le despre soluții sustenabile, despre alternativele la plasticul de unică folosință, despre risipa de mâncare care afectează nu doar portofelul, ci și mediul înconjurător. Mai ales mediul înconjurător.

Citește și Sărbători sustenabile. Inspirație de la cititorii Green Report.

spot_img

Ultimele știri