Ghid pentru evenimente culturale sustenabile

in Business, CSR, EcoLIFESTYLE 5 December 2019 188 Views

La Timișoara a fost lansat un ghid pentru evenimente culturale sustenabile care cuprinde măsuri și exemple concrete pe care organizatorii de evenimente le pot integra pentru dezvoltarea unor evenimente cu impact minim asupra mediului.

 

Ghidul a fost lansat ├«n cadrul conferin╚Ťei ÔÇ×Evenimente culturale responsabileÔÇŁ la care au participat operatori culturali ╚Öi organizatori de evenimente, al─âturi de persoane resurs─â din domeniu.

Materialul a fost produs ├«n 2018 ├«n cadrul programului La Pas/Slowing down, derulat de Asocia┼úia Timi┼čoara 2021 – Capital─â European─â a Culturii ╚Öi Asocia╚Ťia CRIES – Centrul de Resurse pentru Ini╚Ťiative Etice ╚Öi Solidare, care se adreseaz─â organizatorilor de evenimente culturale, publici ╚Öi priva╚Ťi, despre rolul pe care ace╚Ötia ├«l pot juca ├«n promovarea unei culturi favorabile dezvolt─ârii sustenabile.

Pentru a facilita adoptarea unor m─âsuri de responsabilizare c├ót mai realizabile, ghidul urm─âre╚Öte o serie de solu╚Ťii concrete pentru fiecare dintre capitolele evenimentului: comunicare, transport, mas─â, cazare.

Comunicarea

 • Comunica╚Ťi toate elementele cheie la care oamenii trebuie s─â se g├óndeasc─â ├«nainte de a ajunge la eveniment: de la decizia de transport p├ón─â la realizarea cump─âr─âturilor premerg─âtoare. Semnala╚Ťi angajamentul de responsabilizare social─â ├«n toate materialele pe care le utiliza╚Ťi, iar cu ocazia evenimentului, face╚Ťi c├ót mai vizibile elementele sustenabile.
 • Am evaluat suficient de bine num─ârul persoanelor c─âtre care comunic─âm (grupul ╚Ťint─â) pentru a ne asigura c─â tirajele materialelor tip─ârite (bro╚Öuri, afi╚Öe, flutura╚Öi) nu dep─â╚Öesc nevoile reale de promovare ╚Öi de diseminare din cadrul evenimentului? Aten╚Ťie, un organizator responsabil de evenimente nu are depozitul plin de materiale tip─ârite ├«n exces de-a lungul edi╚Ťiilor precedente!
 • Comunica╚Ťi ├«n format electronic, nu trimite╚Ťi cantit─â╚Ťi mari de materiale tip─ârite prin po╚Öt─â. Oferi╚Ťi ├«n prima zi materialele de comunicare, astfel ├«nc├ót s─â reduce╚Ťi posibilitatea ca acestea s─â r─âm├ón─â ├«n s─âlile de hotel.
 • Oferi╚Ťi participan╚Ťilor link-uri de unde pot fi desc─ârcate prezent─ârile post-eveniment pentru a evita printarea materialelor.

Transportul

 • Organiza╚Ťi evenimentul ├«ntr-o loca╚Ťie care s─â fie accesibil─â transportului public.
 • Comunicarea solu╚Ťiilor de transport trebuie s─â cuprind─â toate informa╚Ťiile specifice utile, precum itinerariile ╚Öi orarul mijloacelor de transport, harta de acces la eveniment.
 • Dac─â evenimentul se desf─â╚Öoar─â ├«n mediul rural, de ce n-am utiliza c─âru╚Ťe?
 • Oferi╚Ťi reducere la evenimentele dvs ╚Öi alte tipuri de bonifica╚Ťii pentru cei care vin cu ma╚Öinile cu toate locurile ocupate.
 • Limita╚Ťi spa╚Ťiul pentru parcarea ma╚Öinilor ╚Öi cre╚Öte╚Ťi taxa pentru parcare pentru a descuraja transportul cu ma╚Öinile.
 • Pentru a stimula utilizarea transportului ├«n comun putem vinde la pre╚Ťuri mai avantajoase bilete combinate care includ transportul ╚Öi intrarea la eveniment. Sau putem oferi un tarif preferen╚Ťial pentru cump─ârarea biletului de intrare participan╚Ťilor care ne prezint─â un bilet de transport ├«n comun.

Servirea meselor

 • ├Äncuraja╚Ťi consumul produselor de sezon ╚Öi comunica╚Ťi avantajele unei alimenta╚Ťii sezoniere locale. Dac─â nu exist─â posibilitatea folosirii de pahare lavabile, asigura╚Ťi-v─â c─â oferi╚Ťi participan╚Ťilor posibilitatea de a achizi╚Ťiona pahare realizate din materiale durabile, care pot fi refolosite sau ├«i pute╚Ťi ├«ncuraja s─â ├«╚Öi aduc─â de acas─â recipiente pentru ap─â.
 • Pentru a evita risipa alimentar─â, solicit─âm participan╚Ťilor informa╚Ťii privind preferin╚Ťele alimentare ├«nc─â din faza ├«nscrierii la eveniment. Atunci c├ónd situa╚Ťia o permite, implement─âm un sistem de comenzi prealabile.
 • Integr─âm ├«n comunic─ârile c─âtre participan╚Ťi mesaje sistematice de sensibilizare privind dorin╚Ťa organizatorilor de a le asigura mese de calitate, dar totodat─â evit├óndu-se risipa alimentar─â.
 • Favoriza╚Ťi organizarea de mese tip bufet pentru a evita c├ót mai mult posibil por╚Ťii individuale ├«nvelite.

Cazarea

 • Am prospectat pia╚Ťa serviciilor de cazare ├«n localitatea de desf─â╚Öurare a evenimentului ╚Öi am ┬áidentificat oferte care demonstreaz─â demersuri consistente de responsabilitate de mediu ╚Öi social─â?

Logistica

 • Sunt favorizate dispozitivele pentru iluminat ce folosesc leduri? Exist─â senzori de lumin─â instala╚Ťi pentru a reduce consumul de energie? Implementeaz─â responsabilii locului practici de reducere a iluminatului electric c├ónd nu este necesar ╚Öi de a scoate din priz─â aparatele c├ónd acestea nu sunt folosite?
 • Am ales o loca╚Ťie de desf─â╚Öurare a evenimentului cu acces la aer proasp─ât ╚Öi la lumin─â natural─â?
 • ├Ämprumuta╚Ťi sau ├«nchiria╚Ťi materiale ╚Öi recuzit─â, atunci c├ónd este posibil, pentru a evita achizi╚Ťionarea unor produse noi, a c─âror producere necesit─â folosirea de resurse naturale.
 • Amenaja╚Ťi spa╚Ťii bine pozi╚Ťionate pentru colectarea selectiv─â e de╚Öeurilor. Prevede╚Ťi o echip─â responsabil─â de gestionarea pubelelor din zona evenimentului ╚Öi a spa╚Ťiilor de colectare a de╚Öeurilor. Informa╚Ťi participan╚Ťii cu privire la nevoia de a selecta de╚Öeurile ╚Öi de a utiliza corespunz─âtor spa╚Ťiile de colectare selectiv─â. Dezvolta╚Ťi un parteneriat cu structurile din ┬ácomunitate care se ocup─â de colectarea de╚Öeurilor.
 • Utiliza╚Ťi lemn certificat durabil pentru realizarea decorurilor (FSC), provenit din p─âduri gestionate responsabil.
 • Favoriza╚Ťi realizarea recuzitei ╚Öi a decorului din materiale reutilizate.
 • Utiliza╚Ťi vopsele ╚Öi lacuri netoxice, f─âr─â emisii de compu╚Öi organici volatili.
 • Utiliza╚Ťi bumbac organic ╚Öi ╚Ťes─âturi produse ├«n condi╚Ťii de munc─â corecte pentru perdele, seturi ╚Öi decora╚Ťiuni.
 • ├Ämpacheta╚Ťi, depozita╚Ťi ╚Öi reutiliza╚Ťi uneltele.

Testimonialele invita╚Ťilor la conferin╚Ťa ÔÇ×Evenimente culturale responsabileÔÇŁ

├Än cadrul conferin╚Ťei ÔÇ×Evenimente culturale responsabileÔÇŁ, care a avut loc la Timi╚Öoara, ├«ntre 27 ╚Öi 28 noiembrie, au fost interven╚Ťii din partea unor reprezentan╚Ťi ai Festivalului Pelicam, Festivalului Ideo Ideis, Festivalului Sustenabilit─â╚Ťii din Bergamo, Italia, dar ╚Öi ai Greenpeace Rom├ónia, DeClic ╚Öi AFCN.

Mihaela Ve╚Ťan, ini╚Ťiator al programului La Pas, pre╚Öedinte Asocia╚Ťia CRIES

Prin ├«nt├ólnirea Evenimente culturale responsabile am deschis o discu╚Ťie despre impactul negativ determinat de diferitele activit─â╚Ťi pe care le facem atunci c├ónd organiz─âm un eveniment: transport, cazare, mas─â, logistica de organizare, materialele folosite pentru punerea ├«n scen─â, etc.

├Än primul r├ónd, este important s─â fim con╚Ötien╚Ťi de tipul acesta de impact, s─â ├«ncepem s─â ├«l m─âsur─âm ╚Öi s─â g├óndim m─âsuri concrete de reducere. ├Än acest sens, am fost pu╚Öi ├«n contextul general ├«n care ne manifest─âm ca organizatori de evenimente culturale, caracterizat de modific─âri climatice, reducerea biodiversit─â╚Ťii ╚Öi a faunei, modificarea peisajului geografic, etc. Acesta este contextul ├«n care ne manifest─âm, iar industria evenimentelor are un impact semnificativ asupra mediului ├«n care ac╚Ťioneaz─â. Sustenabilitatea nu mai poate fi privit─â sectorial, nu ╚Ťine de un anumit sector ╚Öi de anumi╚Ťi actori, ci aceasta trebuie s─â devin─â o responsabilitate comun─â, indiferent de tipul de activitate pe care ├«l desf─â╚Öur─âm.

Andreea Grecu, expert cultural

Cele peste 12 genera┼úii de studen┼úi cu care am lucrat ┼či ├«nc─â mai colaborez dup─â finalizarea studiilor de licen┼ú─â ┼čtiu c─â una dintre formulele predilecte pe care o folosesc din 2006 ├«ncoace este cea de proiect durabil. Tot repetitive sunt ┼či sintagmele echitate social─â, protec┼úia mediului ┼či cre┼čtere economic─â.

Avem nevoie s─â schimb─âm abordarea, at├ót pentru noi, c├ót ┼či pentru genera┼úiile viitoare. A┼ča cum le spun studen┼úilor mei ├«n fiecare semestru: ÔÇ×Voi sunte┼úi speran┼úa mea de leadership responsabil, voi pute┼úi schimba autorit─â┼úile din interiorÔÇŁ.

Alin Vaida, director Jazz in the Park, director executiv Fapte

Impactul culturii asupra comunit─â╚Ťii are mai multe valen╚Ťe. Prima e evident─â, mesajul artei ├«n sine pe care alegi s─â o reprezin╚Ťi, mesajul artistului ╚Öi stimularea comunit─â╚Ťii la cunoa╚Öterea adev─ârului. ╚śi probabil asta e valen╚Ťa pe care orice operator cultural ar trebui s─â se concentreze la ├«nceput. Dar pornind de la ideea c─â actul t─âu cultural are un impact pozitiv ├«n comunitate, fiecare operator trebuie s─â ├«nceap─â s─â g├óndeasc─â mai larg. Ca un agregator de public, trebuie s─â con╚Ötientizezi c─â ai o form─â de influen╚Ť─â asupra oamenilor care te urm─âresc, motiv pentru care le e╚Öti dator s─â le fii un model de urmat. Apoi, ├«n special ├«n cazul evenimentelor, trebuie s─â ├«ncerci s─â anticipezi ╚Öi efectul practicilor tale asupra mediului, asupra oamenilor implica╚Ťi, asupra a ce ├«nseamn─â pe termen lung ac╚Ťiunea ta.

Camelia Proca, Consiliul Jude╚Ťean Sibiu

Consiliul Jude╚Ťean Sibiu a fost prima autoritate jude╚Ťean─â din Rom├ónia care a adoptat o hot─âr├óre de consiliu jude╚Ťean ce prevede folosirea exclusiv─â de materiale reciclabile sau reutilizabile ├«n protocolul evenimentelor organizate de institu╚Ťie ╚Öi de entit─â╚Ťile din subordine, ├«nc─â din mai 2019, imediat ce Parlamentul European a votat aceast─â interdic╚Ťie ce va intra ├«n vigoare din 2021 privind anumite categorii de produse din plastic. Pentru a sus╚Ťine punerea ├«n aplicare a hot─âr├órii, CJ Sibiu a organizat ├«n 2019 evenimente publice de prezentare privind efectele polu─ârii cu plastic, la care au fost prezentate ╚Öi alternative din materiale reciclate sau reutilizabile.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii