Ghioceii sunt strict protejați de lege. Pedeapsa: până la un an de închisoare

Ghioceii sunt oferiți în aceste zile de mai toată lumea, însă puțini știu că aceste flori sunt protejate de lege. Culegerea ghioceilor se pedepsește în România cu până la un an de închisoare.

În România există trei specii de ghiocei: Galanthus nivalis, cel mai răspândit și protejat, Galanthus plicatus, ghiocelul cu frunze îndoite, care crește numai în judeţul Tulcea, și Galanthus elwesii, care apare sporadic în sud-est.

În mai multe state din Europa, ghioceii sălbatici sunt o specie pe cale de dispariție din cauza comerțului abuziv. Iar în țara noastră există legislație, potrivit căreia comercianții ghioceilor sunt obligați să dețină un aviz de mediu ca să dovedească faptul că sunt plante de cultură.

Ghioceii sunt protejați la noi prin următoarele legi:

  • Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice (culegerea lor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni sau un an sau cu amendă)
  • Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice
  • Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis

„An după an, cohorte de «întreprinzători», profitând de așa zisă ”tradiție” și de ignoranța cumpărătorilor acestui ”simbol”, iau cu asalt tot mai puținele păduri din jurul orașelor și smulg fără discernământ orice exemplar vizibil de Galanthus. Majoritatea sunt luați cu tot cu rădăcină, făcând imposibilă înmulțirea lor în anii următori și nu este de mirare că specile de ghiocei sunt ”aproape amenințate” (near thereatened), ”vulnerabile” (vulnerable) sau chiar ”pe cale de dispariție” (critically endangered) în câteva dintre țările europene, așa cum se menționează pe Lista Roșie a speciilor periclitate”, scriu cei de la Ierburi Uitate.

„Cum anume îi punem în pericol? Dacă rupem tulpina cu floare, planta nu mai produce semințe. Fără semințe, nu se mai reproduce. Mai mult, planta mutilată ar putea rămâne cu mai puțini nutrienți în bulb și, astfel, cu mai puține șanse de supraviețuire la anul. Imaginează-ți că facem asta cu hectare întregi, anual – asta e problema culesului excesiv”, a explicat Fenesi Annamária, biolog, pentru DOR.

Dacă totuși vrei să cumperi ghiocei, cere atestatul care arată că florile provin din grădini. Însă cel mai bine ar fi doar să-i admiri. De exemplu, poți face o excursie până în pădurea Babadag, Tulcea, care este cea mai mare rezervație de ghiocei din România, inclusă în situl Natura 2000.

Citește și: 

FOTO – Oamenii de știință au clonat prima specie de animal pe cale de dispariție în SUA

spot_img

Ultimele știri