Erbicidul glifosat a fost găsit în numeroase branduri de cereale pentru copii comercializate în SUA

in Eat Smart 17 August 2018 1,566 Views

Organizația Environmental Working Group (EWG) a găsit glifosat, substanța activă din cel mai popular erbicid Monsanto, în mai multe branduri de cereale și granola pentru copii comercializate în Statele Unite ale Americii.

EWG a testat 45 de produse pe bază de ovăz și a identificat glifosat în 43 dintre ele. Aproape trei din patru produse depășeau limita considerată ca fiind sigură de către EWG. Printre produsele cu cele mai mari niveluri de glifosat se numără batoane de cereale, granola și ovăz fabricate de companii mari cum ar fi Quaker, Kellogg’s și General Mills.

Conform EWG, limitele federale impuse de SUA sunt depășite, iar majoritatea produselor sunt contaminate cu o cantitate de glifosat care depășește limita sigură.

„Este foarte îngrijorător că cerealele pe care copiii preferă să le mănânce conțin glifosat. Părinții nu ar trebui să aibă grija că dacă își hrănesc copiii alimente sănătoase pe bază de ovăz, îi vor expune la o substanță chimică asociată cu cancerul. Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a proteja cele mai vulnerabile populații.”, a declarat Alexis Temkin, toxicolog EWG și autor al raportului.

Autorii studiului atrag atenția că standardele stabilite de către Agenția Americană de Protecție Americană aduc riscuri pentru sănătatea americanilor, în special a copiilor, care sunt mai sensibili la substanțe chimice toxice decât adulții.

Fermierii din SUA folosesc peste 900.000 de kilograme de erbicid Roundup în fiecare an pentru culturi diverse, cum ar fi porumb, grâu, ovăz și soia, precum și pentru legume ca spanacul sau copaci ca migdalul.

Glifosatul este cel mai popular erbicid din lume, însă în ultimii ani mai multe studii au ridicat semne de întrebare asupra siguranței acestuia. În 2015, Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a clasificat glifosatul ca probabil cancerigen pentru oameni, însă Agenția de Protecție a Mediului din SUA continuă să susțină că glifosatul este sigur atunci când este folosit cu grijă.

Green Report Shop Produse alimentare eco

În 2017, Uniunea Europeană a reînnoit licențele pentru glifosat, stârnind criticile activiștilor. Dezvăluiri ulterioare au arătat că Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a ignorat un studiu care asocia ierbicidul Roundup cu cancerul după ce a consultat un oficial EPA care avea presupuse legături cu Monsanto. Decizia a fost contestată de două organizații de mediu.

La începutul acestei luni, Monsanto a pierdut un proces intentat de un fost grădinar care susține că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza erbicidului pe care îl folosea, care conține glifosat. Juriul a decis că erbicidele companiei au contribuit substanțial la boala terminală a domnului Dewayne Johnson și au cerut acordarea de daune în valoare de aproape 290 de milioane de dolari.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii