Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Global Witness: peste 200 de crime împotriva activiștilor de mediu în 2016

În 2016, în fiecare săptămână aproape patru oameni au fost uciși în timp ce luptau pentru a proteja pământul și natura în fața unor industrii precum mineritul, exploatarea forestieră și agricultura. Cele cel puțin 200 de crime care s-au întâmplat anul trecut au fost documentate într-un raport realizat de Global Witness.

crime
foto: wikimedia commons

Anul trecut, cei mai mulți oameni au fost uciși în Brazilia (49), Columbia (37), Filipine (28) și India (16). Potrivit Global Witness, 2016 a fost cel mai sângeros an de până acum. Nu numai că aceste cazuri s-au aflat în creștere față de 2015, dar s-au răspândit și în mai multe țări. În comparație cu 2015, când aceste crime s-au întâmplat în 16 țări, anul trecut s-au extins în 24 de țări.

Autorii raportului atrag atenția că multe dintre aceste cazuri au rămas neraportate, deci nu au fost investigate, așa că este posibil ca numărul real să fie mult mai mare.

Potrivit raportului, cel mai periculos sector a rămas cel al mineritului, unde 33 de oameni și-au pierdut viața, opunându-se proiectelor miniere. Numărul de decese asociate cu industria forestieră a crescut de la 15 la 23, în timp ce cu industria agricolă au fost asociate 23 de morți în 2016.

60% dintre cei care au fost uciși în 2016 au fost din America Latină. În Columbia s-au înregistrat creșteri ale numărului de crime deși au fost semnate acorduri de pace, în timp ce în India numărul crimelor a crescut de trei ori.

În plus, se mai arată în raport, circa 40% dintre victime au fost băștinași, care fac parte din unul dintre cele mai vulnerabile grupuri de apărători.

Cine sunt cei puși în pericol

Noțiunea de activist de mediu nu este una universal valabilă și potrivit organizației britanice, persoanele care sunt supuse riscului sunt cei care acționează în mod pașnic, pentru a proteja drepturile care le sunt încălcate. Aceste drepturi pot ține atât de mediul înconjurător, cât și de proprietate.

„Unii dintre ei sunt băștinași sau țărani care trăiesc în munți sau păduri izolate și încearcă să își protejeze pământurile strămoșești de proiecte miniere, baraje și hoteluri de lux. Alții sunt rangeri din parcuri naționale care luptă împotriva tăierilor ilegale de păduri”, se arată în raportul organizației.

Cine sunt cei responsabili

Global Witness spune că a găsit evidențe solide pentru a susține că forțele guvernamentale au fost în spatele a cel puțin 43 de crime. La nivel global, 33 de crime au fost atribuite forțelor de poliție și 11 celor din structurile militare. În cazul actorilor privați, Global Witness spune că 52 dintre decese au fost atribuite gărzilor private de securitate și agresorilor plătiți.

Citește și: 2015, anul în care a murit cei mai mulți ecologisti

spot_img

Ultimele știri