GlobalPost.com: Șase cele mai „verzi” orașe ale lumii

GlobalPosta a căutat și a întocmit un clasament al celor mai prietenoase cu mediul orașe din lume în funcție de sursele de energie folosite, modalitățile de transport puse la dispoziția cetățenilor etc.

Oslo, Norvegia

Odd Andersen /AFP/Getty Images

Capitala acestei țări este de mult timp în topul celor mai curate orașe din lume. În plus, în Oslo, nivelul emisiei de carbon pe cap de locuitor este cel mai mic, raportat la orașele europene. Aproape 140 de autobuze vor fi alimentate în curând cu biocombustibil obținut din gunoi menajer.

Numeroase clădiri dispun în prezent de surse regenerabile de încălzire. Autoritățile din capitala norvegiană spera să elimine complet combustibilii fosili până în anul 2020.

Copenhaga, Danemarca

AFP/Getty Images

În prezent, Copenhaga deține titlul de „Capitală verde europeană”. De exemplu, în 2010, unul din trei locuitori se deplasa cu ajutorul bicicletelor. Reprezentanții oficialităților spera să crească această cifră la 50 de procente până în 2015 și să elimine emisiile de carbon până în 2025.

Adelaide, Australia

Daniel Kalisz AFP/Getty Images

În orașul sudic din Australia funcționează în prezent primul autobuz alimentat exclusiv cu energie solară. În plus, acolo sunt oferite gratis 500 de biciclete locuitorilor care vor să se plimbe cu ele.

Conform companiei Mercer, cea care a făcut un studiu în domeniu, Adelaide era în 2010 pe locul șapte în clasamentul celor mai prietenoase orașe cu mediul înconjurător.

Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Jasper Juinen AFP/Getty Images

Nu mulți s-ar aștepta ca un astfel de oraș, localizat în deșert, să fie considerat „verde”. O comunitate cunoscută drept Masdar va fi una dintre cele mai independente energetic din întreaga lume.

Ea este în prezent în faza de construcție lângă un aeroport, bazându-se pe energia solară și pe cea provenită de la alte surse regenerabile.

Cape Town,  Africa de Sud

Rodger Bosch AFP/Getty Images

World Wildlife Fund a declarat că a ales acest oraș ca și Global Earth Hour Capital 2014 pentru „ambiția sa și acțiunile de pionierat de combatere a schimbărilor climatice”, prin trecerea de la combustibilii fosili spre energie din surse regenerabile.

Vancouver, Canada

Don Emmert AFP/Getty Images

În urmă cu cinci ani, primarul din Vancouver a lansat o campanie agresivă în urma căreia se dorește ca orașul să devină cel mai „verde” din întreaga lume până în anul 2020.

Inițiativa Greenest City 2020 a dus la adoptarea unor noi reguli de ridicare a clădirilor. Ele vor fi făcute din materiale nepoluante și vor dispune de instalații care să ajute la economisirea apei. Oamenii preferă tot mai mult să se deplaseze pe biciclete, susținând astfel eforturile autorităților.

spot_img

Ultimele știri