Goana dupa petrol african ucide oameni

in Energie 8 November 2007 88 Views

Disputele dintre Uganda si Republica Democrata Congo, legate de granita dintre cele doua tari, sunt amplificate de descoperirile recente de zacaminte de petrol, care valoreaza miliarde de dolari, informeaza Reuters.

In prezent, cum barilul de petrol a atins cota de 100 dolari, ambele tari viseaza la miliardele de dolari care ar putea proveni din zona raului Albert, rau aflat la granita dintre Uganda si Congo si unde s-au descoperit in ultimii ani importante zacaminte de petrol brut. Compania britanica Tullow Oil in parteneriat cu compania canadiana Heritage au deja trei blocuri de extractie a petrolului in zona raului Albert. Companiile estimeaza ca rezervele in aceasta zona se pot ridica la peste un milliard de barili, estimari bazate pe date seismice si sapaturi efectuate. Cifrele sunt imense pentru orice camp petrolier si concureaza cu cele mai mari descoperiri recente din Nigeria, cel mai mare producator de petrol din continentul African.

Ca multe alte frontiere coloniale, granitele celor doua tari au fost trasate de catre puterile europene, care aveau mape neconforme realitatii si care nu au tinut cont de caracteristicile geografice si de localnici. “Colonialistii sunt responsabili pentru disputa din prezent. Nu au specificat niciodata granitele asa cum trebuie. Intr-o zi granita era intr-un loc, a doua zi o mutau in alta parte”, a povestit un localnic.

Problema este ca, odata cu cresterea pretului petrolului, locul granitei poate face o diferenta de milioane de dolari, fapt care a dus la atacuri asupra civililor si companiilor prezente in zona.

Apele lacului Albert din jurul insulei Rukwanzi sunt cele mai bune pentru pescuit, dar cum insula este punctul principal al disputelor armate ale celor doua state, localnicii sunt privati de indeletnicirea lor de secole, pentru ca aici pot fi arestati sau li se pot confisca echipamentele.

Luptele au izbucnit in august 2007, cand trupele congoleze au deschis focul asupra unei ambarcatiuni pentru deplasarea petrolului detinuta de compania Heritage. In schimbul de focuri dintre trupele din Congo, cele din Uganda si gardienii companiei Heritage, un antreprenor britanic a fost ucis.

Oficialii de securitate au declarat ca Uganda si Congo au semnat un tratat prin care se angajeaza sa-si retraga trupele din insula Rukwanzi, insula aflata pe raul Albert. Trupele militare vor fi inlocuite cu patrule de politie ale ambelor tari.

Foto: Reuters

Comentarii

comentarii