Gondolierii din Veneția au scos din lagună tone de deșeuri

in EcoLIFESTYLE, Poluare 6 November 2019 119 Views

Câțiva gondolieri din Veneţia au îmbrăcat costume de scafandri și au plonjat în apele lagunei, de unde au colectat tone de deșeuri, printre care biciclete, maşini de spălat, televizoare, cuptoare și monitoare. Obiectivul lor este să-i sensibilizeze pe oameni și să tragă un semnal de alarmă.

Captură video AFP

„Acolo este o cu totul altă lume”, compusă din „straturi” de obiecte vechi şi mai puţin vechi, inclusiv radiouri şi telefoane ce datează din epoci diferite, a explicat gondolierul Lorenzo Brunello, unul dintre gondolierii deveniţi scafandri.

El și prietenul lui, Alessandro Pulese – care operează curse în regim de taximetrie pe apele canalelor veneţiene, au participat la a treia acțiune a lor de acest tip. Gondolierii însă au început această mișcare în februarie. De atunci și până acum au adunat peste 2,5 tone de deșeuri, aceasta fiind a șasea acțiune. În fiecare sesiune s-au implicat șase sau șapte gondolieri.

Lorenzo și Alessandro s-au scufundat duminică începând cu ora 18, până la miezul nopţii, în proximitatea celebrului pod Rialto. În prima oră de scufundări, ei au adus la suprafaţă un cuptor de bucătărie, un monitor PC şi o veioză, au precizat autorităţile locale.

„Prima dată, am strâns 500 de kilograme, iar data următoare 700 de kilograme. Vorbim aici despre tone de lucruri, de altfel un pneu cântăreşte 30 de kilograme şi să îl ridici de pe fundul apei nu este deloc uşor, căci, în plus, este prins în noroi”, a explicat gondolierul, potrivit The Local, care citează AFP.

Pe fundul canalelor veneţiene au găsit tot felul de obiecte: biciclete, maşini de spălat şi chiar televizoare.

Obiectivul acestei iniţiative este acela de „a-i sensibiliza pe oameni puţin câte puţin şi să facem ceva concret”, a subliniat Lorenzo Brunello.

Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul Primăriei din Veneţia şi coordonată de Ermelinda Damiano, președinta consiliului local, venită la faţa locului pentru a exprima „sprijinul administraţiei locale faţă de această admirabilă iniţiativă a gondolierilor, care demonstrează afecţiunea şi iubirea lor faţă de oraşul nostru”.

Gondolierii aflaţi la originea proiectului, Stefano Vio şi Alessandro Zuffi, vor să organizeze astfel de scufundări o dată pe lună până în luna aprilie în apele lui Canal Grande, principala arteră de circulaţie din oraşul lacustru, care duce până în Piaţa San Marco.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii