Goodyear a lansat un concept de anvelopă cu mușchi viu care curăță aerul

in Transport 7 March 2018 116 Views

Goodyear au lansat un concept de anvelopă inedit care integrează mușchi viu în structura sa pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Numită Oxygene, anvelopa a fost prezentată în cadrul Salonului Auto Internațional de la Geneva.

anvelopă mușchi

via Goodyear

Oxygene conține mușchi viu în peretele lateral, care absoarbe dioxid de carbon și eliberează oxigen pe măsură ce mașina se deplasează. Striațiile și structura deschisă permit anvelopei să absoarbă umezeală de pe șosea, hrănind plantele. Energia obținută prin fotosinteză este folosită pentru a alimenta electronicele de la bord, senzorii și luminile speciale integrate în anvelopă care își schimbă culoarea în funcție de manevrele șoferului, atenționând astfel călătorii.

anvelopa oxygene muschi

Anvelopa este realizată din pudră de cauciuc reciclat, folosind o imprimantă 3D. Încorporează un sistem de comunicații Li-fi (comunicare wireless care folosește lumină pentru a transmite date), care ar permite interacțiunea dintre anvelopă și alte mașini sau infrastructură.

Conform estimărilor Goodyear, dacă fiecare mașină din Paris ar avea aceste anvelope, ar putea elimina în jur de 4,000 de tone de CO2 în fiecare an.

Green Report Shop Transport ECO

Deși nu este încă clar dacă va putea fi pus în aplicare, acest concept ridică problema despre cum pot fi produse anvelope mai sustenabile și mai prietenoase cu mediul. Anvelopele obișnuite sunt o sursă semnificativă de microplastice și conțin substanțe toxice care pot polua mediul înconjurător, atunci când nu sunt reciclate.

 

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii