Cum este folosit Google pentru a mapa p─âduri necunoscute

in Biodiversitate, Poluare 1 September 2017 331 Views

Global Forest Watch, o platform─â de mapare sus╚Ťinut─â de Google, folose╚Öte tehnologia, pentru marca pe hart─â p─âduri necunoscute p├ón─â ├«n prezent. Cumulate, zonele marcate p├ón─â acum, echivaleaz─â cu m─ârimea p─âdurii amazoniene, scrie GreenBiz.

google

foto: globalforestwatch.org

Cu ajutorul platformei, po╚Ťi vedea noile desp─âduriri, printr-un sistem de alerte pe care utilizatorii le pot activa, ╚Öi suprafe╚Ťe de p─âduri descoperite recent.

Prin intermediul tehnologiei actuale, calculatoarele pot s─â detecteze automat zona forestier─â cu ajutorul datelor transmise de satelit. Totu╚Öi, ├«n cazul zonelor aride, unde copacii sunt mai pu╚Ťini ╚Öi mai ├«ndep─ârta╚Ťi unul fa╚Ť─â de cel─âlalt, tehnologia nu func╚Ťioneaz─â cu acurate╚Ťe.

Algoritmii tradi╚Ťionali de detec╚Ťie recepteaz─â c├ó╚Ťi copaci sunt ├«ntr-un pixel, ├«n loc de c├ó╚Ťi copaci sunt pe o suprafa╚Ť─â. Ceea ce ├«nseamn─â c─â metoda nu este eficient─â atunci c├ónd vine vorba despre copacii afla╚Ťi ├«n p─âduri mai pu╚Ťin dense sau ├«n zonele mai uscate.

Google Earth colecteaz─â datele transmise de mai mul╚Ťi sateli╚Ťi, care au capacit─â╚Ťi tehnice diferite. Colec╚Ťia de imagini compilate de Google provine de la mai mul╚Ťi furnizori ╚Öi are o calitate bun─â, ├«ntruc├ót zonele aride au pu╚Ťini nori care s─â ├«mpiedice vizionarea lor din satelit.

Cu toate c─â algoritmii nu pot detecta copacii ├«n condi╚Ťiile amintite mai sus, omul nu are probleme ├«n a distinge copacii ├«ntr-un peisaj. A╚Öadar, cercet─âtorii au num─ârat sute de mii de copaci, uit├óndu-se pe imagini cu rezolu╚Ťie mare, furnizate de Google, pentru a vedea c├ó╚Ťi copaci se afl─â ├«n zonele uscate.

├Änarma╚Ťi cu imaginile de calitate de la Google, care le-au permis cercet─âtorilor s─â vad─â copacii, echipa a ├«mp─âr╚Ťit regiunea arid─â de pe tot globul ├«n 12 p─âr╚Ťi. La nivel regional, au fost recruta╚Ťi locuitori care cuno╚Öteau zonele pentru a identifica con╚Ťinutul imaginilor. Voluntarii s-au ├«nt├ólnit ├«n ateliere de cartografiere participative. Dup─â ce au fost ├«nv─â╚Ťa╚Ťi cum s─â numere copacii dintr-o fotografie, fiecare dintre ei au putut s─â identifice 80-100 de parcele pe zi.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áEnergy Counter, aplica╚Ťia care a transformat energia UNTOLD ├«ntr-o ╚Öans─â la via╚Ť─â

Comentarii

comentarii