VIDEO Gorj: 1.000 de metri cubi de lemn confiscați și amenzi de 71.000 de euro

Garda Forestieră Vâlcea a realizat controale și a aplicat 32 de amenzi contravenționale în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) și a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund și lemn de foc și 218 metri cubi de cherestea, în urma sesizării Greenpeace România cu privire la transporturi ilegale de lemn.

Tăierile și transporturile ilegale de lemn nu mai pot continua la nesfârșit. Acum oricine poate veghea pădurea, folosind instrumentele www.salvezpadurea.ro, pentru tăieri suspecte, Radarul Pădurilor și Inspectorul Pădurii pentru verificarea legalității transporturilor. Cu cât vor fi mai multe sesizări, cu atât rezultatele nu vor întârzia să apară. Este nevoie de curaj și perseverență din partea tuturor”, a declarat Ionuț Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localității Gureni, comuna Peștișani, județul Gorj. În această localitate își desfășoară activitatea patru societăți de prelucrare și transport al lemnului.

Echipa Greenpeace România a monitorizat și documentat în perioada menționată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistrița situat la nord de satul Gureni, precum și transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicația Inspectorul Pădurii, legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puțin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicației.

Astfel, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate.

Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

spot_img

Ultimele știri