Gorj Domino: Programul Rabla pentru tractoare demareaza in iulie

In urma cu cateva luni se vehicula ca in agricultura va fi implementat un program asemanator cu „Rabla”, insa va fi adresat proprietarilor de tractoare. Potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Protectia Mediului, acesta va fi pus in aplicare incepand cu luna iulie, fiind implementat in doua etape. Programul respectiv vizeaza inlocuirea tractoarelor mai vechi de 12 ani cu unele noi si moderne, 17.000 de lei din valoarea acestora fiind acoperita de stat.

Agricultorii gorjeni care detin tractoare mai vechi de 12 ani, se pot inscrie de pe acum in acest program, avand sanse mari ca pana in toamna, sa se aleaga cu un utilaj nou si modern, o buna parte din valoarea lui fiind acoperita de stat. Desi statistica nu e oficiala, peste 60% din tractoarele din judet sunt fabricate inainte de 1989, fiind uzate fizic si moral astfel ca acest program este de bun augur pentru mai mult de jumatate din agricultorii gorjeni.

„Programul Rabla” pentru autoturisme a avut un mare succes in randul populatiei, motiv pentru care reprezentantii Guvernului, dar si parlamentarii, au gasit de cuviinta ca, pentru a ne alinia la normele U.E., trebuie schimbat si parcul de tractoare, nu doar cel de masini. Astfel, la finele anului trecut a venit initiativa de a pune bazele unui proiect asemanator si in agricultura. In prezent, toate demersurile au fost facute si s-a stabilit si calendarul desfasurarii acestui program. Astfel, acesta va fi implementat in doua etape, prima debutand in luna iulie. Potrivit unui comunicat de presa emis de APM Gorj, prima etapa va incepe pe data de 1 iulie si se va finaliza in data de 25 septembrie, iar a doua etapa va incepe in data de 1 octombrie si se va finaliza pe 5 decembrie.

Programul „Rabla” pentru tractoare a fost o initiativa venita din partea Administratiei Fondului de Mediu, majoritatea utilajelor vechi fiind o sursa masiva de poluare. In plus, va creste si eficacitatea in agricultura, utilajele noi fiind mult mai performante decat tractoarele de pe vremea lui „Nea Nicu”. Normele de aplicare a programului sunt destul de simple si nu difera de cel pentru autoturisme. Doar sumele sunt mai mari, avand in vedere pretul utilajelor agricole. Astfel, fiecare agricultor care doreste sa isi schimbe tractorul vechi, va primi 17.000 de lei pentru achizitionarea unui utilaj nou, modern si, totodata, mult mai eficient.

Tractoare vechi de 20 de ani

In urma cu ceva timp, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Gorj, Virgil Dragusin, afirma ca mai mult de jumatate din tractoarele folosite la diferite munci agricole fiind vechi de aproape 20 de ani. „O statistica nu exista in acest sens dar, este evident ca mai mult de jumatate din tractoare sunt, probabil, de dinainte de 1989, construite la Brasov. Multe dintre tractoarele care sunt folosite la muncile agricole in Gorj sunt uzate fizic si moral pentru ca foarte putini au avut bani sa investeasca in utilaje noi pentru ca sunt destul de scumpe. Un ajutor de acest gen este foarte bun si parcul auto din agricultura, ca sa spunem asa, ar fi reinnoit” spunea Dragusin.

Altfel spus, pentru agricultorii din Gorj, programul va fi mana cereasca, mai mult de jumatate din tractoarele folosite la diferite munci agricole fiind vechi de aproape 20 de ani. Programul se va derula prin intermediul Agentiei de Protectie a Mediului, institutia avand sarcina ca pana la 30 mai iunie, sa centralizeze toate cererile venite de la agricultori, pentru ca apoi sa intocmeasca documentele necesare acordarii subventiei. De mentionat ca, la nivel national, se urmareste inlocuirea a peste 1.200 de utilaje vechi, valoarea totala a subventiilor fiind de peste 21 de milioane lei RON.

Pentru mai multe informatii viziteaza Lupta in Gorj

spot_img

Ultimele știri