Grădina zoologică din Paris a expus cea mai ciudată creatură de pe Pământ

in Biodiversitate, fotografi de mediu 19 October 2019 411 Views

S-ar putea ca exprimarea de „cea mai ciudată creatură de pe Pământ” să sune puțin exagerat. Dar, ținând cont de faptul că acest organism misterios arată ca o ciupercă, dar se poartă ca un animal, are 720 de sexe, nu are creier, dar poate să învețe, nu are stomac, dar poate să digere hrana, credem că merită titlul din plin, în cel mai bun sens pe care îl poate avea cuvântul „ciudat”.

Blob. Foto: G. Grandin Grandin, Grădina Zoologică din Paris

Cel mai nou exponat de la Grădina Zoologică din Paris le-a dat de gândit oamenilor de știință din toată lumea. P. polycephalum duce cu gândul la slime-urile cu care se joacă copiii în ultima vreme, dar este un organism unicelular care arată ca o ciupercă și care se comportă ca un animal.

„Îi plac locurile umbrite, răcoroase și umede, cum ar fi pământul din păduri, unde își întinde ramurile în căutarea hranei. Nu este nici plantă, nici animal, nici ciupercă, ci este o amebă gelatinoasă care îi provoacă pe oamenii de știință să regândească noțiunea de comportament inteligent”, scriu cei de la TreeHugger.

„Știm cu siguranţă că nu este o plantă, dar nu ştim sigur dacă este un animal sau o ciupercă”, a declarat Bruno David, director al Muzeului Naţional de Istorie din Paris din care face parte parcul zoologic.

Blob. Foto: G. Grandin Grandin, Grădina Zoologică din Paris

Deși nu are creier, această creatură poate rezolva labirinturi complicate, poate anticipa evenimente, poate să-și amintească pe unde a fost și chiar să construiască rețetele de transport comparabile cu cele gândite de ingineri.

„Blob”, așa cum a fost numit exponatul de la Grădina Zoologică – nume inspirat de filmul ştiinţifico-fantastic/horror din 1958 ”The Blob”, cu Steve McQueen – are aproape 720 de sexe și se poate mișca fără membre și fără aripi. Mai mult, nu are gură, stomac sau ochi, dar poate găsi mâncare și o poate digera. Dacă este tăiată în două, se poate vindeca singură în două minute.

Blob. Foto: G. Grandin Grandin, Grădina Zoologică din Paris

„Este o fiinţă vie, care se numără printre misterele naturii”, a mai spus David. „Ne surprinde pentru că nu are creier, dar este capabilă să înveţe”.

Acesta a mai adăugat că dacă două astfel de creaturi sunt unite, cea care a învățat îi transmite cunoștințele și celeilalte.

„Se comportă foarte surprinzător pentru ceva care arată ca o ciupercă: are comportament de animal şi este capabil să înveţe”, a adăugat Bruno David citat de Reuters.

Blob este expus la Grădina Zoologică din Paris începând de astăzi, până pe 3 noiembrie.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii