VIDEO Pepiniera de gr─âdinari: gr─âdina din balcon, un prim pas spre evadarea din mediul urban

Au participat la un curs de gr─âdin─ârit la care au ├«nv─â╚Ťat cum s─â creasc─â ├«n balcon c├óteva plante. Pe unii i-a prins microbul ╚Öi au ├«nceput s─â ├«╚Öi doreasc─â o gr─âdin─â real─â. A╚Öa c─â au participat la un alt curs, la care au amenajat o gr─âdin─â ├«ntr-un spa╚Ťiu deschis. Acum, unii gr─âdinari de balcon viseaz─â s─â se mute la ╚Ťar─â. Cine ╚Öi ├«n ce context a trezit apetitul bucure╚Ötenilor pentru cultivarea propriei hrane?

P├ón─â nu demult, Asocia╚Ťia DÔÇÖAvent era cunoscut─â mai degrab─â pentru workshop-urile de reciclare creativ─â, pentru makerspace-ul┬á de pe Intrarea Violoncelului ╚Öi pentru trainingurile pe tema designului responsabil. De ceva timp, ╚Öi-au adaugat ├«n portofoliu un domeniu cu totul nou: gr─âdin─âritul urban.

├Ämpreun─â cu speciali╚Öti de la Asocia╚Ťia Rom├ónia ├«n Tranzi╚Ťie ╚Öi Atelier Dumitru, au desf─â╚Öurat dou─â cursuri. La primul i-au ├«nv─â╚Ťat pe bucure╚Öteni s─â devin─â gr─âdinari de balcon, iar la cel de-al doilea ÔÇô s─â fac─â un design de gr─âdin─â ├«n spa╚Ťiu larg, deschis. Am discutat despre proiectul ÔÇ×Gr─âdinarul de balconÔÇŁ cu Alina Blaga, Vicepe╚Öedinte Asocia╚Ťia DÔÇÖAvent, ╚Öi Livia Dumitru, arhitect peisagist.

Grădinăritul urban, un pretext pentru împrospătarea orașului

Ca arhitect peisagist, Livia Dumitru spune c─â simte nevoia s─â dea mai departe experien╚Ťa ╚Öi informa╚Ťiile acumulate. ├Äns─â, pentru ea, gr─âdin─âritul este mai mult dec├ót o simpl─â activitate de amenajare.

Dincolo de nevoia de a sta ├«n spa╚Ťiu verde, exist─â o nevoie real─â de ecologie, de lupt─â antipoluare, o nevoie de investi╚Ťii ├«n spa╚Ťii urbane, ├«n care este incredibil c─â nu se investe╚Öte.

Potrivit Alinei Blaga, responsabilitatea autorit─â╚Ťilor nu este doar cea de a investi, ci ╚Öi cea de a mobiliza cet─â╚Ťenii.

Autorit─â╚Ťile ar trebui s─â ├«ncurajeze oamenii s─â contribuie la spa╚Ťiul public, s─â ├«i ├«ncurajeze s─â aib─â un balcon ├«ngrijit sau terase de bloc cultivate, prin mici granturi.

Prin proiectul ÔÇ×Gr─âdinarul de balconÔÇŁ, ini╚Ťiatorii au demonstrat c─â exist─â interes pentru gr─âdinarit urban comunitar. Cu o mi╚Öcare din ce ├«n ce mai prezent─â pe scena capitalei, este clar c─â at├ót autorit─â╚Ťile, c├ót ╚Öi companiile ar putea s─â profite. ├Än urm─âtorul episod al serialului ÔÇ×Pepiniera de gr─âdinariÔÇŁ, vom vedea cum aceast─â mi╚Öcare se extinde ├«ncet, dar sigur.

Comentarii

comentarii