Grecia. De la 20 de grade, la minus 20 de grade, peste noapte

in Schimb─âri Climatice 16 January 2021 248 Views

Vremea s-a schimbat brusc în Grecia: de la o temperatură de 20 de grade, care a îmbiat oameni să se plimbe pe plajă sau chiar să facă baie, termometrul a scăzut peste noapte la minus 20 de grade.

Foto: greekcitytimes.com

Cu o temperatură medie în luna ianuarie cuprinsă între zero și 10 grade Celsius, Grecia a experimentat temperaturi extreme în ultima vreme. În urmă cu doar câteva zile, în Atena s-au înregistrat 23 de grade Celsius, iar oamenii au ieșit la plimbare pe plajă sau chiar au făcut baie în mare. În ultimii 50 de ani, astfel de temperaturi ridicate au fost înregistrate aici în ianuarie numai în 1987 și 2010.

Potrivit Observatorului naţional de la Atena, temperatura la Chania, pe insula meridională Creta, a atins 28,3 grade C în jurul prânzului, una din temperaturile cele mai ridicate înregistrate în ianuarie în ultimii 50 de ani.

ÔÇ×Vremea ne ├«nnebune╚Öte! Pentru c─â vedem z─âpad─â, frig ╚Öi dezastre ├«n Europa, ├«n Spania, iar aici avem zile senine, cu soareÔÇŁ, a comentat un localnic pentru Reuters.

În același timp, Spania avea parte de cele mai puternice ninsori din ultimii 50 de ani. Furtuna de iarnă Filomena a provocat daune de aproximativ 1,4 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) doar în capitala Madrid.

├Äns─â, pe m─âsur─â ce furtuna Leandros s-a apropiat de Grecia, temperaturile au sc─âzut. ├Än ora┼čul Florina, situat ├«n nordul Greciei, aproape de miezul nop╚Ťii erau zero grade ╚Öi ├«ncepuse s─â ning─â. Peste noapte, ├«ns─â, termometrul a ajuns p├ón─â la minus 20 de grade. De asemenea, alte localit─â╚Ťi au ├«nregistrat de asemenea temperaturi sub zero grade Celsius.

Frontul de vreme rece urmează să se deplaseze către sud pe perioada weekendului, aducând pentru prima dată după mult timp temperaturi care se apropie de zero în capitala Atena, potrivit meteorologilor.

Cu toate acestea, sunt așteptate temperaturi mai ridicate pe parcursul săptămânii viitoare, iar previziunile meteorologilor arată că valul de frig ar putea dura până pe 18 ianuarie.

Citește și: 

Schimb─ârile climatice amenin╚Ť─â monumentele antice din Grecia

Val de c─âldur─â timpurie ├«n Grecia, Israel, Cipru ┼či Turcia

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii