Greenpeace: 1.000.000 de arbori, in pericol, in Covasna

in Business 12 December 2013 582 Views

Potrivit Greenpeacea Romania, Agentia pentru Protectia Mediului Covasna considera ca prelucrarea anuala a 1.000.000 de arbori nu are impact asupra mediului, astfel incat compania Schweighofer ar putea construi o fabrica de prelucrare a lemnului in comuna Reci, Covasna, fara acord de mediu.

APM Covasna a anuntat ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu este necesara in cazul fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci, publicul interesat si societatea civila putand comenta aceasta decizie pana astazi,  12 decembrie.

Graba cu care APM Covasna a incadrat proiectul propus de Schweighofer in randul ┬źcelor care nu se supun evaluarii impactului asupra mediului┬╗ este total neadecvata si mai ales este de natura sa genereze suspiciuni. Informatiile sunt difuzate cu intarziere, astfel incat publicul interesat nu este in masura sa le studieze si sa-si poata exercita dreptul la o opinie fundamentata, cu atat mai mult cu cat este un proiect care va genera din nou pierderi mari pentru fondul forestier al RomanieiÔÇŁ, potrivit Doinei Danciu, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

Judetul Covasna este deja afectat de taieri ilegale, in 2012 inregistrandu-se 970 de cazuri, de sase ori mai mult fata de perioada anterioara .

In prezent, compania austriaca Schweighofer detine in Romania patru fabrici de prelucrare a lemnului (Radauti, Sebes, Siret si Comanesti), intentionand sa mai construiasca o fabrica in judetul Covasna. Pentru proiecte de o asemenea dimensiune si tinand cont de domeniul de activitate al acestuia, este necesara realizarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

Greenpeace Romania avertizeaza ca o astfel de decizie poate crea un precedent periculos pentru alte companii care exploateaza masiv padurile Romaniei, in conditiile in care deja se taie 3 hectare de padure in fiecare ora , iar cazurile de taieri ilegale de arbori la nivelul anului 2012 au fost de doua ori mai mari fata de cele din perioada anterioara“, se arata in comunicatul Greenpeace.

 

Comentarii

comentarii