Greenpeace: AFM nu respectă termenul de evaluare a contestațiilor depuse în programul Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) tergiversează din nou și depășește deja cu o săptămână termenul pentru evaluarea tuturor contestațiilor depuse în programul Casa Verde Fotovoltaice, susțin reprezentanții Greenpeace Româia, înr-un comunicat de presă. Peste 13.000 de cetățeni au fost declarați respinși, în primă instanță, în program. De asemenea, este încă neclar stadiul semnării contractelor de finanțare nerambursabilă cu aplicanții declarați admiși.

Imagine de skeeze de la Pixabay

AFM continuă să amâne implementarea programului pentru prosumatori. Conform ghidului de finanțare, AFM trebuia să soluționeze contestațiile celor respinși în program în maxim 15 zile.

Dacă cetățenii ar fi depășit cu o singură zi termenul de 5 zile pentru depunerea contestațiilor stabilit în ghidul de finanțare, cu siguranță că AFM nu le-ar fi luat în considerare. Iată însă că AFM poate depăși cu o săptămână termenul de 15 zile alocat pentru soluționarea contestațiilor și nu prezintă nici măcar o justificare cetățenilor pentru această nouă amânare”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

Nici situația celor declarați admiși în program nu este mai clară. Greenpeace a solicitat AFM, printr-o adresă scrisă, să comunice numărul de contracte încheiate cu beneficiarii, mai precis cu cetățenii declarați admiși în program. Replica AFM a fost că solicitarea e prea complexă și că va răspunde în termenul legal de maxim 30 de zile.

În acest moment, nimeni nu știe care este situația reală. Începând cu 11 iunie, în repetate rânduri, AFM a declarat că începe sau a început semnarea contractelor de finanțare. Beneficiarii fac demersuri pentru a obține avizul tehnic de racordare (ATR) necesar în program, îl încarcă în aplicația informatică a AFM și procesul se oprește aici. Suntem în contact cu mii de beneficiari, dar nu cunoaștem nici măcar unul care să fi reușit să încheie contractul cu AFM și să înceapă lucrările de montare a sistemului fotovoltaic”, a mai declarat Marian Mândru.

Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumătate dintre aplicanți, peste 13.000, au fost respinși în lunile aprilie și iunie ale acestui an.

spot_img

Ultimele știri