Greenpeace: Cea mai mare rezervatie naturala din lume, propusa in Antarctica

in Biodiversitate 18 January 2018 222 Views

Greenpeace a lansat o campanie global─â cu scopul de a transforma o zon─â ├«ntins─â din m─ârile Antarcticii ├«n cea mai mare rezerva╚Ťie natural─â din lume.

greenpeace antarctica rezervatie naturala

├Än cadrul propunerii, teritoriul de 1.8 milioane de kilometri p─âtra╚Ťi, de cinci ori mai ├«ntins dec├ót suprafa╚Ťa Germaniei, va proteja via╚Ťa s─âlbatic─â ╚Öi va contribui la eforturile de diminuare a schimb─ârilor climatice.

Rezerva╚Ťia natural─â ar proteja via╚Ťa s─âlbatic─â prin interzicerea pescuitului

Proiectul prevede interzicerea completă a pescuitului pe teritoriul sanctuarului, protejând astfel numeroase specii de animale cum ar fi pinguinii, balenele ucigașe și leoparzii de mare. Sanctuarul ar opri și pescuitul industrial de krilli, crustacee cu care se hrănesc numeroase animale mai mari, cum ar fi pinguinii și balenele.

Propunerea, f─âcut─â ini╚Ťial de Uniunea European─â, va fi dezb─âtut─â ├«n cadrul unei conferin╚Ťe ale na╚Ťiunilor antarctice ├«n octombrie. Cei de la Greenpeace sper─â s─â ob╚Ťin─â sus╚Ťinerea ╚Ť─ârilor ca Norvegia, China, Rusia ╚Öi Coreea de Sud, na╚Ťiuni cu industrii dezvoltate de pescuit de krilli.

Will McCallum, coordonatorul campaniei Protect the Antarctic, a subliniat importan╚Ťa pe care m─ârile antarctice le au la nivel global.

ÔÇťUrm─âtorii ani sunt esen╚Ťiali pentru viitorul oceanelor noastre ╚Öi avem disperat─â nevoie ca guvernele s─â lucreze ├«mpreun─â ╚Öi s─â fac─â ce este mai bine pentru aceste ecosisteme uimitoare. Liderii globali nu ar trebui s─â permit─â exploatarea vie╚Ťii s─âlbatice din oceane de c─âtre c├óteva companii. ├Än anii 1980 a fost necesar─â o mi╚Öcare global─â pentru a proteja teritoriul Antarcticii. Acum trebuie s─â ├«i protej─âm oceanele.ÔÇŁ

Sanctuarul ar avea un efect pozitiv asupra schimb─ârilor climatice

Rezerva╚Ťia natural─â ar permite ecosistemelor s─â se refac─â ╚Öi ar stimula biodiversitatea. Popula╚Ťiile de pe╚Öte s-ar regenera ╚Öi ar oferi siguran╚Ť─â alimentar─â pentru miliarde de oameni. ├Än plus, sanctuarul ar prelua cantit─â╚Ťi mari de dioxid de carbon din atmosfer─â, stoc├óndu-l ├«n sedimentele marine.

Coordonatorii campaniei sper─â s─â influen╚Ťeze pozitiv factorii de lege ╚Öi s─â ├«ncurajeze crearea unei re╚Ťele de zone marine protejate ├«n apele interna╚Ťionale.

 

Comentarii

comentarii