Greenpeace cere guvernul roman sa interzica porumbul MG MON810, asa cum a facut Franta vineri seara

Organizatia internationala de protectie a mediului, Greenpeace, cere guvernului roman sa interzica imediat importul si cultivarea porumbului modificat genetic MON810, in contextul in care Franta a facut acest lucru vineri seara.

"La 10 ani dupa ce a fost introdus pe piata, dovezi stiintifice arata ca acest soi nu este sigur pentru mediu. Decizia Frantei de a interzice cultivarea MON810 este o victorie istorica in lupta ani OMG si un pas important pentru protejarea speciilor de animale si plante de efectele negative ale contaminarii genetice", a spus Contiero Marco, Director politici UE OMG, Greenpeace.

"Greenpeace se asteapta ca decizia Guvernului francez va avea un efect politic de domino la nivelul Statelor Membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania unde in 2007 se cultivase pentru prima data MON810", a mai spus acesta.

Comisia Europeana va decide, in saptamanile care urmeaza, asupra altor doua soiuri de porumb modificat genetic, "DuPont and Dow" din SUA si "Syngenta" din Elventia. Greenpeace isi exprima speranta ca acestea vor fi, de asemenea, interzise, avand in vedere faptul ca ele fac parte din aceeasi familie ca si MON810. "Aceasta decizie ar fi in linie cu recentele descoperiri stiintifice, cerintele legislatiei europene si ar reflecta vointa majoritatii covarsitoare a cetatenilor europeni care se opun utilizarii plantelor MG in agricultura", a mai adaugat Contiero.

Franta este ultima dintr-o serie de state care au interzis deja MON810, precum Austria, Ungaria, Grecia si Polonia. Greenpeace se asteapta ca si Romania sa procedeze la fel, cu atat mai mult acum, cand fermierii isi cumpara seminte pentru 2008. "Daca nu se va lua o decizie imediata si in Romania, putem sa ne gandim ca Guvernul nostru apara mai degraba interesele companiilor americane producatoare de OMG decat vointa romanilor tratati pe post de cobai pentru produse MG riscante", a mai spus directorul Greenpeace.

spot_img

Ultimele știri