Greenpeace: Compania Mondelez contribuie semnificativ la distrugerea habitatelor naturale ale urangutanilor pentru producția uleiului de palmier

in Biodiversitate 15 November 2018 171 Views

Compania Mondelez, unul dintre cei mai mari producători de dulciuri ai lumii, a fost acuzată de Greenpeace că obține ulei de palmier din surse care distrug pădurile tropicale din Asia de Sud-Est, care adăpostesc ultimele populații de urangutani din lume. Raportul vine la zi după ce Mondelez a anunțat că a exclus 12 furnizori ca rezultat al defrișărilor.

Mondelez și-a luat angajamentul de a se aproviziona cu ulei de palmier din surse sustenabile în 2013. Însă conform raportului Greenpeace, între 2015 și 2017, 22 dintre furnizorii de ulei de palmier ai companiei au distrus peste 70.000 de hectare de păduri tropicale în sud-estul Asiei, dintre care 25.000 de hectare erau habitate naturale ale urangutanilor.

Compania folosește uleiul de palmier în multe dintre produsele populare ale companiei, inclusiv biscuiții Oreo.

Mondelez obține majoritatea uleiului de palmier de la Wilmar International, cel mai mare furnizor de ulei de palmier al lumii. Peste 80% din uleiul de palmier vândut de companie provine de la furnizori terți. În ciuda adoptării unor politici împotriva defrișării și a exploatării în 2013, Wilmar nu și-a monitorizat furnizorii pentru a determina dacă respectă regulile sau distrug pădurile, conform raportului Greenpeace.

„Este scandalos că în ciuda promisiunilor de a își curăța uleiul de palmier acum aproape 10 ani, Mondelez încă face comerț cu cei care distrug păduri. Uleiul de palmier poate fi făcut fără distrugerea pădurilor, însă investigația noastră arată că furnizorii Mondelez încă defrișează păduri și distrug habitate ale urangutanilor, împingând aceste creaturi frumoase și inteligente în pragul extincției.”, a declarat într-un comunicat de presă Kiki Taufik de la Greenpeace Indonezia.

Uleiul de palmier este cel mai des folosit ulei vegetal din lume și poate fi găsit în produse ca ciocolată, produse de patiserie, săpunuri și detergenți.

Declin dramatic: numărul de urangutani din Borneo s-a înjumătățit în ultimii 16 ani

Însă producția sa presupune defrișarea pădurilor tropicale pentru a planta palmieri, degradând habitate naturale, contribuind la schimbările climatice și încălcând drepturile omului.

Greenpeace cere companiei Mondelez să taie legăturile cu Wilmar International până vor avea dovada că uleiul de palmier este obținut în mod sustenabil.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii