Greenpeace: Compania Mondelez contribuie semnificativ la distrugerea habitatelor naturale ale urangutanilor pentru produc╚Ťia uleiului de palmier

in Biodiversitate 15 November 2018 153 Views

Compania Mondelez, unul dintre cei mai mari produc─âtori de dulciuri ai lumii, a fost acuzat─â de Greenpeace c─â ob╚Ťine ulei de palmier din surse care distrug p─âdurile tropicale din Asia de Sud-Est, care ad─âpostesc ultimele popula╚Ťii de urangutani din lume. Raportul vine la zi dup─â ce Mondelez a anun╚Ťat c─â a exclus 12 furnizori ca rezultat al defri╚Ö─ârilor.

Mondelez și-a luat angajamentul de a se aproviziona cu ulei de palmier din surse sustenabile în 2013. Însă conform raportului Greenpeace, între 2015 și 2017, 22 dintre furnizorii de ulei de palmier ai companiei au distrus peste 70.000 de hectare de păduri tropicale în sud-estul Asiei, dintre care 25.000 de hectare erau habitate naturale ale urangutanilor.

Compania folose╚Öte uleiul de palmier ├«n multe dintre produsele populare ale companiei, inclusiv biscui╚Ťii Oreo.

Mondelez ob╚Ťine majoritatea uleiului de palmier de la Wilmar International, cel mai mare furnizor de ulei de palmier al lumii. Peste 80% din uleiul de palmier v├óndut de companie provine de la furnizori ter╚Ťi. ├Än ciuda adopt─ârii unor politici ├«mpotriva defri╚Ö─ârii ╚Öi a exploat─ârii ├«n 2013, Wilmar nu ╚Öi-a monitorizat furnizorii pentru a determina dac─â respect─â regulile sau distrug p─âdurile, conform raportului Greenpeace.

ÔÇ×Este scandalos c─â ├«n ciuda promisiunilor de a ├«╚Öi cur─â╚Ťa uleiul de palmier acum aproape 10 ani, Mondelez ├«nc─â face comer╚Ť cu cei care distrug p─âduri. Uleiul de palmier poate fi f─âcut f─âr─â distrugerea p─âdurilor, ├«ns─â investiga╚Ťia noastr─â arat─â c─â furnizorii Mondelez ├«nc─â defri╚Öeaz─â p─âduri ╚Öi distrug habitate ale urangutanilor, ├«mping├ónd aceste creaturi frumoase ╚Öi inteligente ├«n pragul extinc╚Ťiei.ÔÇŁ, a declarat ├«ntr-un comunicat de pres─â Kiki Taufik de la Greenpeace Indonezia.

Uleiul de palmier este cel mai des folosit ulei vegetal din lume ╚Öi poate fi g─âsit ├«n produse ca ciocolat─â, produse de patiserie, s─âpunuri ╚Öi detergen╚Ťi.

Declin dramatic: num─ârul de urangutani din Borneo s-a ├«njum─ât─â╚Ťit ├«n ultimii 16 ani

├Äns─â produc╚Ťia sa presupune defri╚Öarea p─âdurilor tropicale pentru a planta palmieri, degrad├ónd habitate naturale, contribuind la schimb─ârile climatice ╚Öi ├«nc─âlc├ónd drepturile omului.

Greenpeace cere companiei Mondelez s─â taie leg─âturile cu Wilmar International p├ón─â vor avea dovada c─â uleiul de palmier este ob╚Ťinut ├«n mod sustenabil.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii