Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Raport Greenpeace: Cele mai verzi companii tech, în 2017

Fairphone, Apple, Dell și HP sunt brandurile din sfera tehnologiei cele mai sustenabile atunci când vine vorba despre impactul asupra mediului. Evaluarea a fost făcută în cadrul unui raport elaborat de specialiștii Greenpeace, care au analizat consumul de energie, resurse și chimicale în cele mai importante 17 companii care produc electronice pentru consumatori din lume.

greenpeace tehnologie verde lead

Nu există dubii că telefoanele inteligente, PC-urile și alte dispozitive electronice au schimbat lumea și viața de zi-cu-zi într-un mod incredibil. Dar, în spatele dezvoltărilor tehnologice inovatoare ale secolului XXI, se află lanțuri de furnizori care încă obțin energia ca în secolul al XIX-lea, practici miniere periculoase, chimicale riscante, produse mari consumatoare de resurse.

Iată motivele pentru care Greenpeace realizează în fiecare an raportul „Guide to Greener Electronics”. În 2017, a analizat 17 companii care confecționează și comercializează produse electrice și electronice pentru consumatori. Au stabilit performanțele lor de mediu după ce au urmărit trei indicatori:

  • energie: cu cât au redus emisiile de gaze cu efect de seră prin eficientizare energetică și folosirea energiilor regenerabile
  • resurse: în ce măsură au un design sustenabil și folosesc materiale reciclate
  • chimicale: în ce măsură au eliminat folosirea unor chimicale riscante pentru mediu și sănătate, atât din componența produselor, cât și din procesul de fabricare

greenpeace tehnologie verde tehnologii verzi

Fairphone, cea mai sustenabilă companie din tehnologie

Compania olandeză Fairphone a ocupat primul loc în clasamentul Greenpeace. Deși telefoanele inteligente confecționate de ei sunt mai scumpe decât produse similare de pe piață, există un interes din partea unor consumatori pentru care impactul de mediu este important.

Potrivit site-ului oficial, pentru a-și asigura sustenabilitatea, Fairphone acționează pe mai multe paliere:

  • încearcă să selecteze doar furnizorii care respectă drepturile angajatilor și îi protejează pe aceștia de conflicte armate, furnizori care asigură venituri juste și care nu angajează copii
  • dezvoltă soluții care asigură longevitatea telefoanelor și care permit utilizatorilor să le repare atunci cand se strică, cu ajutorul unor ghiduri
  • oferă programe prin care încearcă să îmbunătățească infrastructura colectarii telefoanelor mobile vechi în țări slab dezvoltate din Africa, precum Ghana.

Compania olandeză a obținut cel mai mare punctaj la resursele folosite, însă a fost depășită de Apple la eficiența energetică și la impactul chimicalelor folosite.

Ce mai trebuie să știm despre brandurile pe care le folosim

Pe lângă clasamentul celor mai sustenabile companii din domeniul tehnologiei, experții Greenpeace au prezentat în raport și câteva tendințe generale.

Au remarcat faptul că există o lipsă de transparență în raportarea impactului furnizorilor. Din 17 companii, doar Faiphone și Dell oferă detalii despre produsele sau serviciile obținute de la furnizori. Alte 4 companii oferă o listă a furnizorilor, fără a intra în detalii. Huawei este singurul brand din top 3 producători de telefoane inteligente care nu raportează deloc despre emisiile furnizorilor. La capitolul lipsă de transparență i se alătură Amazon, care refuză să facă publice nivelurile de emisii aferente operațiunilor sale, măsura în care folosește materiale reciclate sau chimicale dăunătoare.

Deși 70-80% din emisiile aferente tehnologiei sunt generate în faza de producție, doar Apple s-a angajat să folosească exclusiv energie regenerabilă în procesele care au loc pe lanțul de producție. La polul opus, Samsung folosește cel mai mic procent de energie regenerabilă: doar 1%.

Designul a fost un alt aspect analizat în raport. Un design sustenabil ar presupune punerea pe piață de produse rezistente sau ușor de reparat. Faiphone, HP și Dell sunt singurele companii care par să se îndrepte în direcția corectă, oferind produse care se pot repara sau se pot îmbunătăți. Pe de cealaltă parte, Apple, Microsoft și Samsung folosesc uzura planificată ca aliat în obținerea de profit.

Tot de design ține și încorporarea unor materiale reciclate în faza de producție. Fairphone folosește wolfram reciclat, Dell colectează plasticul printr-un program de returnare a produselor stricate, iar Apple s-a angajat să reutilizeze pe viitor în producție materiale precum cositorul sau aluminiul.

Potrivit raportului, mai multe companii au programe de colectare a electronicelor uzate. Niciuna însă nu raportează transparent rezultatele. Prin urmare, efectele sunt îngrijorătoare: la nivel global, se reciclează doar 16% din ceea ce se aruncă, desi produsele conțin materiale valoroase. Potrivit estimărilor ONU, cantitățile de deșeuri electrice și electronice vor fi mai mari de 65 de milioane de tone în 2017.

greenpeace tehnologie verde tehnologii verzi
Punctajul obținut de cele 17 companii de tehnologie în raportul Greenpeace
spot_img

Ultimele știri