Greenpeace România: Nu ne ajută dacă facem controale de lemne la intrare în oraș

Ciprian Gălușcă, de la Greenpeace România, a declarat că măsura impusă de Ordonanța Militară numărul 7, care prevede implicarea inspectorilor Gărzii Forestiere în desfășurarea controalelor silvice, nu este eficientă în combaterea tăierilor ilegale. „Trebuie să fii nebun să riști să te plimbi cu camionul de lemn furat la zeci de kilometri de locul de unde ai exploatat”, a spus și Florin Stoican, de la Parcul Natural Văcărești.

Foto: Garda Forestieră București

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, transmitea în weekend că Ordonanța Militară numărul 7 conține o măsură pentru a preveni infracțiunile silvice în această perioadă. Astfel, personalul Gărzilor Forestiere teritoriale şi judeţene sau cu atribuţii de control sau de pază pe linie silvică vor participa în dispozitivele de ordine publică şi control al circulaţiei de toate drumurile publice din zona de competenţă, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naţionale în vederea desfăşurării activităţii şi controalelor specifice pe linie de control silvic.

„Cei la Minister au luat o decizie de a trimite în teren poliție și armată. Nu ne ajută dacă facem controalele la intrare în oraș sau pe autostradă. Nu acolo găsim lemnul tăiat ilegal. Ci la cel mai scurt drum dintre pădure și primul depozit. Iar acele transporturi pot fi urmărite prin camere video pe care să le montăm la intrarea în bazinele forestiere. Avem bazine forestiere uriașe în care se face accesul pe o singură cale. De ce nu monitorizăm și nu punem control acolo?”, a spus Ciprian Gălușcă, coordonatorul pentru Păduri şi Biodiversitate al Greenpeace România.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri cu titlul „Ce se întâmplă cu pădurile în pandemie?”, organizată online de Greenpeace România, la care au participat reprezentanți ai organizațiilor Agent Green, WWF-Romania și Parcul Natural Văcărești, dar și jurnaliști și angajați ai Ministerului Mediului.

Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei „Parcul Natural Văcăreşti”, a fost de acord cu părerea lui Gălușcă: „Cred că măsura asta cu scoaterea gărzilor la filtrele rutiere nu are efecte. Pentru că noi avem o problemă cu lemnul care iese din pădure, nu cu cel care se plimbă pe străzi, care este înregistrat în SUMAL (n.r. Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos). Garda Forestieră stă la intersecții între orașe, în zone populate. Foarte mică probabilitate să și găsească hoți pe acolo. Trebuie să fii nebun să te riști să te plimbi cu camionul de lemn furat la zeci de kilometri de locul de unde ai exploatat. Lemnul care nu apare în SUMAL se duce din pădure la om în curte, la gaterul de la câțiva kilometri de locul de exploatare și acolo avem o mare problemă.”

Bogdan Micu, coordonatorul dezvoltării SUMAL, a anunțat în timpul dezbaterii că Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase 2.0 va fi operațional în luna iunie.

spot_img

Ultimele știri