Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace România: „exploatarea forestieră din Asău poate duce la alunecări de teren”

Greenpeace România solicită intervenția Romsilva într-un caz de exploatare forestieră din județul Bacău. Potrivit ecologiștilor, exploatarea forestieră poate duce la alunecări de teren. Printr-o scrisoare deschisă, organizația de mediu solicită Regiei Naționale a Pădurilor să ia măsuri pentru a limita riscurile de inundații și alunecările de teren din satul Asău (județul Bacău), locul unde Romsilva a autorizat exploatarea forestieră. Zona în care Romsilva a autorizat tăierile anul acesta se află pe malul stâng al Trotușului. În 2016 , pe malul drept al râului s-a produs o alunecare de teren, din cauza tăierilor intensive de pădure și a precipitațiilor abundente. 

greenpeace
foto: caputra foto Greenpeace

 

Potrivit Greenpeace, în localitatea Asău (Bacău) există un act de punere în valoare pentru 475 de arbori și deja au fost extrași copaci aflați în apropiere de locuințele aflate pe ulița Purcăreni.

„Greenpeace România atrage atenția Romsilva și Ministerului Apelor și Pădurilor asupra unui caz de exploatare forestieră din județul Bacău, care poate duce la alunecări de teren. În apropiere de gospodării, în localitatea Asău, județul Bacău, există un act de punere în valoare pentru 475 de arbori (1.005 metri cubi de lemn). Deja au fost extrași arbori la câteva zeci de metri de locuințe, pe un versant cu pantă între 30 și 50 de grade”, se arată în comunicat.

Organizația a semnalat și anul trecut probleme în aceeași zonă și spune că ulița Purcăreni are deja un istoric în ceea ce privește problemele provocate inundații și aluviuni, aduse de pe versantul cu pantă ridicată. Reprezentanții Greenpeace avertizează că „tăierea arborilor de pe versantul de la marginea satului poate doar să agraveze problemele și să adauge riscul unor alunecări de teren”.

Potrivit specialiștilor Greenpeace, în 11 iunie 2016, în urma unor precipitații abundente, a avut loc în aceeași localitate, pe malul drept al Trotușului, o altă alunecare de teren, din cauza tăierilor intensive de pădure. Atât lipsa vegetației mature, cât și înclinarea, în partea superioară a versantului, de peste 35 de grade au determinat alunecarea de teren.

„Alunecarea s-a produs pe o lungime estimată la 2,5 km și o lățime ce variază între 10 și 40 de metri. Comitetul Local pentru Situații de Urgenţă al orașului Comăneşti a dispus în data de 13 iunie 2016 evacuarea populației din cele 12 gospodării supuse riscului, alunecarea fiind activă iar frontul său (temporar stabilizat) aflându-se la circa 100-150 de metri de case, respectiv la circa 350 de metri de drumul național 12A.”

În plus, aceștia susțin că în acea zonă pădurea a fost tăiată și arborii maturi care au susținut în trecut stabilitatea solului și au modelat circuitul normal al apei au fost extrași aproape în totalitate. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a confirmat în septembrie 2016 că principala cauză a alunecării de teren a reprezentat-o tăierea ilegală de arbori.

Greenpeace România solicită Romsilva să găsească o soluție prin care să oprească tăierea arborilor din apropierea gospodăriilor. În plus, ei mai cer că pădurea de la marginea satului să fie inclusă într-o categorie funcțională de protecție, pentru a menține stabilitatea versantului și a limita pericolul de inundații și alunecări de teren.

 

spot_img

Ultimele știri