Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace ii cere ministrului Agriculturii sa se ocupe de problema OMG-urilor

Organizatia Greenpeace i-a adresat o scrisoare deschisa ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, privind problema organismelor modificate genetic, informeaza un comunicat de presa. ONG-ul ii cere noului ministru:

  • sa sprijine Ministerul Mediului pentru adoptarea de masuri legale urgente pentru interzicerea importului si cultivarii de porumb modificat genetic in Romania
  • sa sprijine eficient cercetarea romaneasca in domeniul agriculturii durabile care sa ofere romanilor alimente gustoase si sanatoase
  • sa ofere dreptul romanilor de a-si declara regiunea sau tara "zona libera de OMG".

Greenpeace subliniaza esecurile inregistrate de Guvernul Romaniei in ultimii trei ani in ceea ce priveste controlul si trasabilitatea plantelor de soia modificata genetic (MG), produsa de compania Monsanto, din camp si pana pe rafturile magazinelor alimentare. Culturile ilegale, piata neagra cu seminte, contaminarea din fabricile de procesare si alimentele MG ilegale arata ca soia MG este total scapata de sub control, desi cultivarea a fost interzisa incepand cu 1 ianuarie 2007.

Planurile Ministerului Agriculturii pentru anul 2006 au fost de descurajare a cultivarii soiei MG, dar suprafata cultivata in 2006 a fost de 130.000 ha, deci aproape ca s-a dublat fata de anul 2005 cand au fost cultivate 85.000 ha.

Spre deosebire de soia, riscul contaminarii in cazul porumbului este mult mai mare datorita polenizarii cu usurinta a culturilor invecinate de porumb. Pericolul este unul urias pentru ca Romania, cu cele trei milioane hectare cultivate cu porumb in fiecare an, este liderul Europei la aceasta cultura (doar fara OMG pana in 2007). Porumbul MG MON810 constituie o imensa amenintare pentru patrimoniul genetic al soiurilor de porumb adaptate la conditiile de cultivare din Romania. Eliberarea in mediu a acestor noi varietati de OMG va face practic imposibila productia ecologica de porumb deoarece fluxul de gene nu poate fi controlat in mod real.

ONG-ul considera ca in urma esecului de a controla soia transgenica, a devenit evident ca singura solutie este refuzarea cultivarii de porumb MG MON810 inainte de a contamina iremediabil productia de porumb.

Greenpeace atrage atentia asupra faptului ca publicul nu este informat despre riscurile OMG sau prezenta lor in alimentele pe care le consuma. Regulamentele Uniunii Europene asupra etichetari si trasabilitati organismelor MG (1829/2003 si 1830/2003), deja aplicabile si in Romania inca din 2006, nu sunt respectate.

Organizatia deruleaza o campanie impotriva organismelor modificate genetic, in cadrul careia lupta:

  • pentru o agricultura durabila in scopul protejarii naturii
  • impotriva punerii in libertate a plantelor si animalelor manipulate genetic
  • impotriva alimentelor modificate genetic

spot_img

Ultimele știri