VIDEO Greenpeace International susține protestele din România. Ce impact are corupția asupra mediului

Lupta împotriva defrișărilor, fragmentării habitatelor și pierderii biodiversității ar putea fi afectată de ordonanța care a scos sute de mii de români în stradă. Avertismentul a venit din partea Greenpeace România la începutul protestelor și a fost preluat recent și pe site-ul internațional al organizației.

greenpeace proteste corupție lead
Foto: Greenpeace

Într-un articol postat pe site-ul Greenpeace International, Irina Bandrabur, ofițer de presă în cadrul Greenpeace România, explică motivul pentru care reprezentanții organizației s-au alăturat protestelor recente din România. Potrivit ei, corupția are un impact devastator asupra mediului înconjurător.

Greenpeace Romania s-a alăturat protestatarilor pentru că noi considerăm că ordonanța de urgență ar fi afectat demersul nostru de protejare a mediului înconjurător. Indirect, ar fi permis companiilor să aleagă alternative mai puțin costisitoare, dar mai periculoase pentru mediu, fără să se teamă de repercusiuni legale. Ordinul guvernamental adoptat recent ar fi pus de asemenea mai multă presiune pe balanța deja înclinată în defavoarea luptei împotriva crimelor asupra mediului.

Motivele pentru care sute de mii de oameni au respins ordonanța atât de vocal pot fi diverse, dar noi știm că țara trebuie să rămână unită pentru a lupta împotriva corupției: într-o țară în care corupția este dezincriminată, nu mai există nici protecție împotriviva crimelor efectuate asupra mediului.

Susținere internațională, la o săptămână după luarea de poziție pe plan național

Articolul Irinei Bandrabur a fost publicat pe site-ul Greenpeace International ieri. Poziția asumată de Greenpeace România a fost anunțată pe site-ul național încă de la începutul protestelor. Într-un articol publicat în data de 6 februarie, ofițerul de presă detalia impactul pe care corupția îl are asupra mediului.

În majoritatea cazurilor, justiția este ultima armă prin care poți opri abuzurile asupra mediului din partea sectorului privat și a celui public. Destul de des, am ajuns în instanță cu diverse hotărâri administrative, care cuprindeau decizii ale instituțiilor publice care ar fi afectat comunitățile locale. Am cerut în instanță furnizarea de informații de interes public, folosindu-ne de convenții internaționale și de legislația europeană la care România a aderat în ultimii 20 de ani. Dacă democrația și respectarea legii sunt afectate, instrumentele care ne-au permis să luptăm pentru protejarea mediului vor fi și ele afectate.

Activiștii Greenpreace România estimează că ordonanța ar afecta lupta lor din domenii precum: degradarea și defrișarea pădurilor, fragmentarea habitatelor naturale și pierderea biodiversității. Aceștia amintesc și de susținerea în perioada protestelor împotriva proiectului minier de la Roșia Montană (2013), a celor împotriva defrișărilor (2015) și a celor împotriva corupției (2015), în urma tragediei de la Colectiv.

spot_img

Ultimele știri