Greenpeace: iPhone-ul e toxic

in Business 15 October 2007 106 Views

Cel mai nou produs Apple, IPhone, contine materiale si chimicale riscante, releva testele comandate de organizatia Greenpeace.

"Companiile de electronice s-au bazat pe imaginea curata a produselor pentru a le vinde. Ceea ce am descoperit de-a lungul timpului este ca dincolo de invelisul stralucitor, lucrurile nu sunt asa de curate", a declarat doctoral David Santillo, coordonatorul proiectului.

Un laborator stiintific independent a testat 18 componente interne si externe ale telefonului. Testele au confirmat prezenta compusilor toxici de bromat in antena si o mixtura de substante toxice in cablurile din partea superioara a telefonului. Rezultatele analizelor au mai aratat ca bateria aparatului este neobisnuit aplicata, ea este lipita si sudata, ceea ce face ca separarea componentelor in vederea reciclarii sa fie mai dificila.

"Nu suntem constienti de aceste lucruri cand folosim telefonul. Problema este ca atunci cand le aruncam si intra in sistemul de reciclare ele pot constitui o problema pentru oamenii implicati in reciclarea lor", a mai aratat David Santillo.

In fiecare an sute de mii de tone de deseuri electronice sunt exportate de tarile dezvoltate catre tarile in curs de dezvoltare din Asia, cum sunt China si India. Aici, aparatele sunt descompuse fara a se lua masuri de protectie pentru muncitori si pentru mediu.

Conform organizatiilor ecologiste, efectele devastatoare ale deseurilor electrionice asupra oamenilor si a mediului pot fi evitate numai daca companiile vor scoate pe piata produse verzi si isi vor asuma responsabilitatea pentru descompunerea lor.

Comentarii

comentarii