Greenpeace a g─âsit microplastice ╚Öi substan╚Ťe chimice toxice ├«n Antarctica

in Poluare 14 June 2018 20 Views

Microplasticele au contaminat chiar ╚Öi cele mai sudice ape ale p─âm├óntului. ├Än cadrul unei expedi╚Ťii Greenpeace ├«n Antarctica, au fost g─âsite microplastice ├«n mai mult de jum─âtate dintre mostrele de ap─â, precum ╚Öi chimicale periculoase pentru via╚Ťa s─âlbatic─â ├«n majoritatea mostrelor de z─âpad─â.

Greenpeace a preluat mostrele ├«ntr-o expedi╚Ťie care a avut loc ├«n primele trei luni ale anului 2018, ├«n ├«ncercarea de a completa datele disponibile despre poluarea cu microplastice ├«n Antarctica. Rezultatele au fost publicate ├«n documentul ÔÇ×Microplastics and Persistent Fluorinated Chemicals in the AntarcticÔÇŁ.

Cercet─âtorii au g─âsit cel pu╚Ťin un microplastic per litru de ap─â ├«n ╚Öapte din opt mostre de ap─â de suprafa╚Ť─â. Dintre cele nou─â mostre luate cu dispozitive de preluare a apei (manta trawls), dou─â mostre con╚Ťineau microplastice. Cele mai des ├«nt├ólnite fibre de microplastice au fost poliesterul ╚Öi nailonul.

apiland.ro

Greenpeace au c─âutat semne de poluare cu substan╚Ťe alchilate polifluorinate (PFAS). Aceste chimicale sunt folosite ├«n procese industriale ╚Öi pentru produse comerciale, fiind folosite ca hidrofuge pentru echipamentele sportive. Se descompun foarte ├«ncet odat─â ce intr─â ├«n mediu ╚Öi au un impact negativ asupra dezvolt─ârii ╚Öi reproducerii animalelor s─âlbatice. Greenpeace a g─âsit aceste substan╚Ťe ├«n ╚Öapte din nou─â mostre de z─âpad─â.

ÔÇ×Am putea crede c─â Antarctica este o zon─â s─âlbatic─â ├«ndep─ârtat─â ╚Öi curat─â, ├«ns─â de la poluare ╚Öi schimb─âri climatice la pescuitul industrial de krilli, amprenta uman─â este clar─â. Aceste rezultate arat─â c─â p├ón─â ╚Öi cele mai ├«ndep─ârtate habitate ale Antarcticii sunt contaminate cu de╚Öeuri de microplastic ╚Öi substan╚Ťe chimice periculoase persistente.ÔÇŁ, a declarat ├«ntr-un comunicat de pres─â Frida Bengtsson, campaginer┬á Protect the Antarctic ├«n cadrul Greenpeace.

Cercet─ârile Greenpeace fac parte din campania care ├«╚Öi propune s─â creeze cea mai mare rezerva╚Ťie natural─â din lume ├«n regiunea Antarcticii. Sanctuarul ar cuprinde 1.8 milioane de kilometri p─âtra╚Ťi, av├ónd scopul de a proteja via╚Ťa s─âlbatic─â ╚Öi de a contribui la eforturile de diminuare ale schimb─ârilor climatice. Propunerea va fi dezb─âtut─â ├«n cadrul unei conferin╚Ťe a na╚Ťiunilor antarctice ├«n luna octombrie a acestui an.

Frida Bengtsson a declarat c─â rezultatele expedi╚Ťiei confirm─â nevoia pentru un astfel de sanctuar.

ÔÇ×Plasticul a fost g─âsit acum ├«n toate col╚Ťurile oceanelor noastre, de la Antarctic la Arctica ╚Öi ├«n cel mai ad├ónc punct al oceanului, Groapa Marianelor. Avem nevoie de m─âsuri urgente pentru a reduce fluxul de plastic c─âtre m─ârile noastre ╚Öi avem nevoie de rezerva╚Ťii marine de mare anvergur─â ÔÇô cum ar fi un imens Sanctuar al Oceanului Antarctic pe care ├«l cer peste 1.6 milioane de oameni ÔÇô ca s─â protej─âm via╚Ťa marin─â ╚Öi oceanele noastre pentru genera╚Ťiile viitoare.ÔÇŁ

Pe l├óng─â de╚Öeurile de plastic ╚Öi substan╚Ťele poluante, membrii expedi╚Ťiei au g─âsit numeroase de╚Öeuri provenind de la industria de pescuit ├«n apele Antarcticii.

ÔÇ×A fost foarte trist s─â vedem geamanduri, plase ╚Öi prelate plutind printre iceberguri. Le-am scos din ap─â, dar mi-am dat seama clar c─â trebuie s─â punem p─âr╚Ťi vaste din aceast─â zon─â ├«n afara limitelor pentru activitatea uman─â dac─â vrem s─â protej─âm via╚Ťa s─âlbatic─â incredibil─â a Antarcticii.ÔÇŁ, a declarat Bengtsson.

Situa╚Ťia din Antarctica este foarte similar─â cu cea din Arctica, care este afectat─â aproape ├«n ├«ntregime de poluarea cu de╚Öeuri de plastic, majoritatea provenind de la echipamente de pescuit, ╚Öi particule de microplastic.

Comentarii

comentarii