Greenpeace, plângere către Comisia Europeană pentru amenzi insuficiente pentru poluatorii din industria energetică

ClientEarth și Greenpeace România au făcut o plângere către Comisia Europeană în legătură cu nivelul foarte scăzut al sancțiunilor aplicate de către autorități operatorilor centralelor termice pe cărbune care încalcă legislația europeană. Organizațiile cer Comisiei să acționeze.

„Amenzile […] sunt parte a eșecului sistematic al României de a stabili și aplica sancțiuni corespunzătoare”, scriu cele două organizații într-un comunicat.

Potrivit acestora, în România, sancțiunile impuse operatorilor termocentralelor pe cărbune sunt mult prea mici pentru a împiedica funcționarea ilegală a acestora.

Spre exemplu, pentru operatorii termocentralelor pe cărbune, ale căror venituri anuale sunt, de regulă, între 86 și 400 milioane euro, sancțiunea pentru funcționarea fără autorizație este o amendă singulară de la 30.000 la 60.000 lei. Mai mult, dacă operatorul achită amenda în 15 zile, nivelul scade la jumătate din minim, adică 15.000 lei. Prin comparație, în Spania și Grecia, operatorii termocentralelor se expun amenzilor de până la 2.000.000 euro pentru funcționarea fără autorizație.

ClientEarth și Greenpeace România explică faptul că autorizațiile de mediu sunt importante pentru că stabilesc nivelul maxim de poluare acceptabil a fi generat de o termocentrală. Acest aspect este important pentru că protejează sănătatea oamenilor (poluarea aerului poate cauza afecțiuni respiratorii cronice și acute și sporește riscul deceselor premature), dar și mediul înconjurător.

„Amenzile impuse termocentralelor pe cărbune care funcționează fără autorizație integrată de mediu, precum și celor ce nu se conformează limitelor de emisii industriale fac parte dintr-un sistem sancționatoriu complet ineficient și lipsit de sens prin care, practic, operatorii sunt încurajați să continue să încalce legea”, a declarat avocata ClientEarth, Dominique Doyle.

alecoair.ro

România este printre cei mai mari poluatori din UE și, deși în prezent deține președinția Consiliului UE, aproape jumătate din termocentralele pe cărbune – deținute de companii de stat – au funcționat ani la rând și încă funcționează fără a deține o autorizație integrată de mediu. România are un potențial enorm de a construi un sistem energetic sustenabil,  dar, în loc să sprijine prin investiții producția de energie regenerabilă, continuă să permită încălcarea legislației împotriva poluării fără sancțiuni efective”, a mai spus aceasta.

În prezent, trei din opt termocentrale pe cărbune funcționează din 2013 fără autorizație integrată de mediu, însă au fost amendate doar o dată.

Conform legislației naționale, termocentralelor care funcționează fără a deține autorizație integrată de mediu li se aplică și sancțiunea suspendării imediate a activității. Cu toate acestea, suspendarea activității este întârziată dacă operatorii contestă sancțiunile în justiție. Aceștia se asigură că activitatea nu va fi suspendată profitând de procedurile judiciare pentru a prelungi durata proceselor pe parcursul mai multor ani.

„Aceasta este o problemă sistemică – legislativul nu asigură sancțiuni adecvate, executivul nu le aplică corespunzător și sistemul judiciar nu-și dovedește eficiența în a soluționa cauzele ce vizează aceste sancțiuni. Legislația europeană nu poate fi aplicată într-un astfel de sistem, acesta fiind și motivul pentru care am adus această problemă în atenția Comisiei”, a declarat campaignerul Greenpeace România, Cosmin Pleșcan.

spot_img

Ultimele știri