Greenpeace Rom├ónia ├«ncearc─â anularea autoriza╚Ťiei de func╚Ťionare a termocentralei Rovinari

in Energie 1 November 2018 49 Views

Greenpeace Rom├ónia a ├«naintat o contesta╚Ťie juridic─â ├«mpotriva termocentralei Rovinari, una dintre cele mai vechi ╚Öi mai mari termocentrale pe c─ârbune din Rom├ónia, pentru c─â, potrivit organiza╚Ťiei, nu respect─â noile legi antipoluare europene ╚Öi nu ╚Ťine cont de impactul asupra s─ân─ât─â╚Ťii popula╚Ťiei ╚Öi planetei.

Greenpeace Rom├ónia ├«ncearc─â anularea autoriza╚Ťiei de func╚Ťionare a termocentralei Rovinari

Cu sprijinul ClientEarth, ONG de asisten╚Ť─â legal─â pe probleme de mediu, Greenpeace Rom├ónia ├«ncearc─â s─â anuleze autoriza╚Ťia de func╚Ťionare a termocentralei, care, spun cele dou─â organiza╚Ťii, nu respect─â noile legi antipoluare europene ╚Öi nu ╚Ťine cont de impactul asupra s─ân─ât─â╚Ťii popula╚Ťiei ╚Öi planetei. Nou─â autoriza╚Ťie a fost acordat─â ├«n septembrie 2018 ╚Öi permite ca termocentrala Rovinari s─â func╚Ťioneze pe o perioad─â nedeterminat─â.

ÔÇ×Termocentrala Rovinari este una dintre cele mai mari emi┼ú─âtoare de CO2 din UE ╚Öi una dintre cele mai periculoase din punct de vedere al polu─ârii aerului. Acum, termocentrala a primit o nou─â autoriza╚Ťie de a polua pe termen nelimitat, f─âr─â a fi nevoit─â s─â evalueze niciunul dintre aceste riscuriÔÇŁ, a transmis avocatul ClientEarth, Dominique Doyle.

Raportul ONU privind încălzirea globală al IPCC (Grupul interguvernamental privind schimbările climatice) a confirmat că Europa are nevoie de un sistem energetic care să excludă complet combustibilii fosili până în 2030.

Cele dou─â organiza╚Ťii sus╚Ťin, ├«ntr-un comunicat, c─â prin acordarea acestei autoriza╚Ťii, stoparea activi╚Ť─â╚Ťii nu este deloc aproape pentru acest poluator uria╚Ö. Organiza┼úiile mai precizeaz─â c─â nu s-au f─âcut toate evalu─ârile obligatorii privind impactul pe care termocentrala ├«l are asupra s─ân─ât─â┼úii oamenilor, mediului ┼či climei, fapt care ├«ncalc─â at├ót legisla╚Ťia UE, c├ót ╚Öi pe cea rom├óneasc─â.

Greenpeace Rom├ónia ├«ncearc─â anularea autoriza╚Ťiei de func╚Ťionare a termocentralei Rovinari

ÔÇ×Termocentrala Rovinari este, de asemenea, ├«n amonte de un sit UE de protec╚Ťie a naturii, care con╚Ťine zeci de habitate ╚Öi specii amenin╚Ťate. Din cauza apropierii instala╚Ťiei de amplasament, trebuie efectuat─â o evaluare adecvat─â pentru a determina impactul acesteia asupra habitatelor ╚Öi speciilor care depind de amplasament. O evaluare a impactului activit─â╚Ťilor termocentralei pe c─ârbune asupra situl protejat nu a fost niciodat─â efectuat─âÔÇŁ, mai scriu organiza╚Ťiile ├«n comunicat.

ÔÇ×Aria natural─â ┬źCoridorul Jiului┬╗ din proximitatea termocentralei este o surs─â esen╚Ťial─â de ap─â pentru o multitudine de specii ╚Öi habitate. Autoriza╚Ťia integrat─â de mediu permite termocentralei s─â deverseze cantit─â╚Ťi semnificative de mercur, o substan╚Ť─â periculoas─â, direct ├«n amonte de situl Natura 2000. Este imperios necesar s─â ╚Ötim care sunt efectele acestei polu─âri chimice pentru a ne asigura c─â aceste ecosisteme valoroase nu sunt supuse unor amenin╚Ť─âri suplimentare. Dac─â aceste evalu─âri nu sunt realizate acum, ele nu vor fi realizate niciodat─â, iar asta poate ├«nsemna un impact ireversibil asupra oamenilor, a naturii ╚Öi a climeiÔÇŁ, a comentat Cosmin Ple╚Öcan, campaigner Greenpeace Rom├ónia.

Autoritatea are la dispozi╚Ťie aproximativ o lun─â pentru a r─âspunde acestei contesta╚Ťii administrative. Dac─â nu se vor opera modific─âri la Autoriza╚Ťia Integrat─â de Mediu pentru a rectifica aceste ├«nc─âlc─âri flagrante ale legii, organiza╚Ťiile de protec╚Ťia mediului vor ataca autoriza╚Ťia ├«n justi╚Ťie.

Rovinari este o termocentrală pe bază de lignit din vestul României cu o capacitate instalată de 1320 MW. Lignitul este un cărbune inferior cu un randament extrem de scăzut. Rovinari ocupă locul 33 în ierarhia celor mai mortale termocentrale din UE, responsabilă pentru 142 de decese în 2015, conform Europe Beyond Coal data.

Comentarii

comentarii