Greenpeace România încearcă anularea autorizației de funcționare a termocentralei Rovinari

in Energie 1 November 2018 96 Views

Greenpeace România a înaintat o contestație juridică împotriva termocentralei Rovinari, una dintre cele mai vechi și mai mari termocentrale pe cărbune din România, pentru că, potrivit organizației, nu respectă noile legi antipoluare europene și nu ține cont de impactul asupra sănătății populației și planetei.

Greenpeace România încearcă anularea autorizației de funcționare a termocentralei Rovinari

Cu sprijinul ClientEarth, ONG de asistență legală pe probleme de mediu, Greenpeace România încearcă să anuleze autorizația de funcționare a termocentralei, care, spun cele două organizații, nu respectă noile legi antipoluare europene și nu ține cont de impactul asupra sănătății populației și planetei. Nouă autorizație a fost acordată în septembrie 2018 și permite ca termocentrala Rovinari să funcționeze pe o perioadă nedeterminată.

„Termocentrala Rovinari este una dintre cele mai mari emiţătoare de CO2 din UE și una dintre cele mai periculoase din punct de vedere al poluării aerului. Acum, termocentrala a primit o nouă autorizație de a polua pe termen nelimitat, fără a fi nevoită să evalueze niciunul dintre aceste riscuri”, a transmis avocatul ClientEarth, Dominique Doyle.

Raportul ONU privind încălzirea globală al IPCC (Grupul interguvernamental privind schimbările climatice) a confirmat că Europa are nevoie de un sistem energetic care să excludă complet combustibilii fosili până în 2030.

Cele două organizații susțin, într-un comunicat, că prin acordarea acestei autorizații, stoparea activițății nu este deloc aproape pentru acest poluator uriaș. Organizaţiile mai precizează că nu s-au făcut toate evaluările obligatorii privind impactul pe care termocentrala îl are asupra sănătăţii oamenilor, mediului şi climei, fapt care încalcă atât legislația UE, cât și pe cea românească.

Greenpeace România încearcă anularea autorizației de funcționare a termocentralei Rovinari

„Termocentrala Rovinari este, de asemenea, în amonte de un sit UE de protecție a naturii, care conține zeci de habitate și specii amenințate. Din cauza apropierii instalației de amplasament, trebuie efectuată o evaluare adecvată pentru a determina impactul acesteia asupra habitatelor și speciilor care depind de amplasament. O evaluare a impactului activităților termocentralei pe cărbune asupra situl protejat nu a fost niciodată efectuată”, mai scriu organizațiile în comunicat.

„Aria naturală «Coridorul Jiului» din proximitatea termocentralei este o sursă esențială de apă pentru o multitudine de specii și habitate. Autorizația integrată de mediu permite termocentralei să deverseze cantități semnificative de mercur, o substanță periculoasă, direct în amonte de situl Natura 2000. Este imperios necesar să știm care sunt efectele acestei poluări chimice pentru a ne asigura că aceste ecosisteme valoroase nu sunt supuse unor amenințări suplimentare. Dacă aceste evaluări nu sunt realizate acum, ele nu vor fi realizate niciodată, iar asta poate însemna un impact ireversibil asupra oamenilor, a naturii și a climei”, a comentat Cosmin Pleșcan, campaigner Greenpeace România.

Autoritatea are la dispoziție aproximativ o lună pentru a răspunde acestei contestații administrative. Dacă nu se vor opera modificări la Autorizația Integrată de Mediu pentru a rectifica aceste încălcări flagrante ale legii, organizațiile de protecția mediului vor ataca autorizația în justiție.

Rovinari este o termocentrală pe bază de lignit din vestul României cu o capacitate instalată de 1320 MW. Lignitul este un cărbune inferior cu un randament extrem de scăzut. Rovinari ocupă locul 33 în ierarhia celor mai mortale termocentrale din UE, responsabilă pentru 142 de decese în 2015, conform Europe Beyond Coal data.

Comentarii

comentarii