Greta Thunberg călătorește cu un catamaran ca să participe la Summitul asupra Climei de la Madrid

Activistă de mediu Greta Thunberg urmează să debarce marţi dimineaţă la Lisabona, după o călătorie de aproape trei săptămâni. De acolo va merge cu trenul până la Madrid, unde va participa la cea de-a 25-a Conferinţă ONU asupra Climei (COP25). Velierul aparține unei femei cu origini românești și soțului acesteia.

Adolescenta de 16 ani, care refuză să călătorească cu avionul pentru a nu avea impact asupra mediului, a traversat în luna august Oceanul Atlantic la bordul unui iaht cu zero emisii poluante pentru a merge la summitul ONU asupra climei din septembrie de la New York și cu intenția de a participa la Conferinţa ONU asupra Climei (COP25), care fusese iniţial programată să aibă loc în Chile. Însă, din cauza protestelor violente, soldate cu circa 20 de morţi, ţara latino-americană a renunţat să mai găzduiască această reuniune, iar summitul a fost mutat în Spania.

Astfel, Greta s-a văzut nevoită să călătorească în Europa, iar în ajutorul ei a sărit un cuplu care navighează pe oceanele lumii cu vaporul lor. Elayna Cărăușu, născută în Australia dintr-un tată român și o mamă austriacă, și soțul ei australian sunt vedete online grație vlogului unde își povestesc călătoriile.

Catamaranul lor, „La Vagabonde”, are 14 metri și a plecat pe 13 noiembrie din Hampton, Virginia (estul SUA). Din echipaj face parte și navigatoarea britanică Nikki Henderson, potrivit ABC News.

După ce a parcurs peste 5.500 de kilometri, barca este aşteptată marţi, între orele 08:00 (locală şi GMT) și 10, în portul din Lisabona, de către primarul Lisabonei, Fernando Medina, şi de tinerii activişti portughezi inspiraţi de Greta. Marți seară, după ce va vorbi cu presa, ea urmează să ia trenul spre Madrid, pentru a ajunge la conferinţa COP25.

Summitul asupra Climei, care ar trebui să pună bazele unei noi etape de acţiune climatică, a început luni la Madrid în prezenţa a 50 de şefi de stat sau de guvern şi a reprezentanţilor principalelor organisme internaţionale.

Duminică, înainte de începerea COP25, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a susținut că omenirea trebuie să pună capăt „războiului pe care-l poartă împotriva Planetei”, adăugând că știință arată că putem face asta.

Secretarul general al ONU a mai amintit că, în fiecare an, poluarea, asociată cu schimbările climatice, omoară șapte milioane de oameni și că sănătatea umană și securitatea alimentară sunt în pericol.

„Punctul din care nu ne mai putem întoarce nu mai este la orizont”, le-a mai spus acesta jurnaliștilor de la Madrid. „Îl putem vedea și se năpustește asupra noastră”.

spot_img

Ultimele știri