Greta Thunberg, nominalizat─â la Premiul Nobel pentru Pace

in Schimb─âri Climatice 15 March 2019 253 Views

Greta Thunberg, fondatoarea mișcării Youth Strike for Climate, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Thunberg a început să protesteze singură anul trecut împotriva lipsei măsurilor de combatere a schimbărilor climatice, inspirând o mișcare globală a elevilor.

┬ęYves Herman / Reuters

Greta a refuzat s─â mai mearg─â la ╚Öcoal─â ╚Öi a ├«nceput s─â protesteze ├«n fa╚Ťa parlamentului suedez ├«n luna august a anului trecut. Gestul ei a inspirat elevi din ├«ntreaga lume, iar la scurt timp au ├«nceput s─â fie organizate proteste ├«n cadrul mi╚Öc─ârii Youth Strike for Climate ├«n ╚Ť─âri ca Australia, Belgia, Fran╚Ťa, Germania, Elve╚Ťia ╚Öi Marea Britanie.

Astăzi au loc proteste în 1.659 de orașe din 105 state, care vor aduna sute de mii de tineri.

ÔÇ×Am propus-o pe Greta Thunberg deoarece dac─â nu facem nimic pentru a pune cap─ât schimb─ârilor climatice, vor fi cauza r─âzboaielor, a conflictelor ╚Öi a refugia╚Ťilor. Greta Thunberg a lansat o mi╚Öcare global─â pe care o v─âd ca o contribu╚Ťie major─â pentru pace.ÔÇŁ, a declarat parlamentarul norvegian Andr├ę ├śvsteg├ąrd.

Tinerii din toată lumea, chemaţi să manifesteze vineri pentru mediu: În 2050 voi veţi fi morţi, nu noi

Greta a scris pe Twitter că este foarte onorată și recunoscătoare pentru nominalizare. Referindu-se la protestele de astăzi, Greta a spus că ele vor continua atâta timp cât va fi necesar.

Anul acesta, exist─â 301 candida╚Ťi la Premiul Nobel pentru Pace, care va fi decernat ├«n luna decembrie.

Anne Hidalgo, primarul Parisului ╚Öi director al grupului C40, ╚Öi-a ar─âtat sus╚Ťinerea fa╚Ť─â de tinerii care ies la proteste.

ÔÇ×Mesajul meu c─âtre cet─â╚Ťenii tineri este clar: este responsabilitatea noastr─â ca adul╚Ťi ╚Öi lideri politici s─â ├«nv─â╚Ť─âm de la voi ╚Öi s─â oferim viitorul pe care ├«l dori╚Ťi.ÔÇŁ

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii