Greta Thunberg, pe coperta revistei britanice Time

Greta Thunberg, adolescenta suedeză care cere măsuri imediate împotriva schimbărilor climatice – și îi îndeamnă și pe alții să i se alăture, prin greve – va apărea pe coperta revistei britanice Time. Alături de imaginea și de numele ei, jurnaliștii au scris: „Liderii noii generații”.

Foto: Twitter

Lecțiile pe care le-a învățat Greta Thunberg la școală despre schimbările climatice, pe când avea 11 ani, au avut un efect surprinzător asupra ei: a suferit un episod de depresie severă. Și-a revenit, însă în primăvara lui 2018, când fata avea 16 ani, depresia a revenit.

„Am simțit că totul este fără sens și că nu mai are rost să mă duc la școală dacă nu va exista niciun viitor”, a explicat Thunberg.

Însă, în loc să se scufunde în tristețe, a decis să facă ceva: „Mi-am promis că o să fac tot ce pot ca să produc o schimbare”.

A început să protesteze, inițial singură, vinerea, în faţa clădirii Parlamentului din Stockholm. Apoi a început să transmită mesaje online și mai mulți tineri i s-au alăturat. Protestul săptămânal al lui Thunberg s-a amplificat începând cu august 2018, când studenți din diverse părţi ale globului au început să participe la demonstraţii prin care să solicite adoptarea unor măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice, sub sloganul #FridaysForFuture.

După discursul său din decembrie 2018, de la conferința despre schimbările climatice de la Națiunile Unite, contul de Twitter al adolescentei din Suedia a crescut cu 4.000%, ajungând la 612.000 de followeri.

„Înainte nu vorbeam aproape niciodată la ore sau cu colegii mei”, a declarat ea pentru Time. „Dar acum mă adresez lumii întregi”.

https://www.youtube.com/watch?v=Y0-yNhT03O4

Și lumea chiar o ascultă, scriu jurnaliștii britanici. Pe 15 martie, 1.6 milioane de oameni din 133 de țări au participat la proteste grație îndemnurilor Gretei – mare parte studenți și elevi care au lipsit câteva minute, ore sau chiar toată ziua de la ore.  

„Vreau să fac tot ce pot pentru că simt că asta e datoria mea morală. Dar, de asemenea, când o să cresc vreau să pot să mă uit în urmă și să spun că am făcut tot ce am putut. E foarte important ca această mișcare să fie condusă de oameni foarte tineri pentru că noi suntem cei care vor trăi cu această criză în viitor”, a mai spus adolescenta pentru Time.

În urmă cu o lună, Thunberg s-a întâlnit cu papa Francisc cu prilejul unui eveniment desfăşurat la Vatican în Piaţa Sf. Petru, ocazie cu care liderul catolic a încurajat-o să continue acţiunile militante.

Greta a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, în 2019.

spot_img

Ultimele știri