Greta Thunberg va dona un milion de euro asociaţiilor pentru protejarea mediului

in CSR 29 July 2020 86 Views

Activista suedeză de mediu Greta Thunberg a primit Premiul Gulbenkian pentru Umanitate, o nouă distincţie portugheză dotată cu suma de un milion de euro, prin care sunt răsplătite persoanele sau organizaţiile care s-au remarcat prin acţiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Thunberg a declarat c─â va dona premiul ├«n bani pentru proiecte caritabile care combat ÔÇ×criza climatic─â ╚Öi ecologic─âÔÇŁ.

“Sunt at├ót de mul┼úi bani ├«nc├ót nici nu pot s─â mi-i ├«maginez, dar to┼úi banii de pe urma acestui premiu vor fi dona┼úi prin intermediul funda┼úiei mele diferitelor organiza┼úii ┼či proiecte care ajut─â oamenii pe fondul crizei climatice ┼či ecologice, ├«n special ├«n sudul planetei”, a explicat, ├«ntr-un video pe Twitter, adolescenta ├«n v├órst─â de 17 ani.

Pe l├óng─â faptul c─â a fost numit─â┬á “Persoana anului” de c─âtre revista Time ├«n 2019, Thunberg a fost nominalizat─â de dou─â ori la Premiul Nobel pentru pace.

R─âspunz├ónd ╚Ötirilor, ea a spus: ÔÇ×Sunt extrem de onorat s─â primesc premiul Gulbenkian pentru umanitate”.

Greta a transmis la r├óndul ei c─â milionul de euro care ├«nso┼úe┼čte acest premiu ”va fi folosit de Funda┼úia Thunberg pentru proiecte de combatere a crizei climatice ┼či ecologice”.

Primii 100.000 de euro vor fi dona┼úi pentru SOS Amazonia Campaign, ini┼úiativ─â ce apar┼úine mi┼čc─ârii Fridays for Future din Brazilia, care combate coronavirusul ├«n Amazonia, o sum─â identic─â urm├ónd s─â fie alocat─â ini┼úiativei Stop Ecocide Foundation, care urm─âre┼čte s─â transforme ”ecocidul” (genocidul ecologic) ├«ntr-o crim─â recunoscut─â interna┼úional.

“Suntem ├«ntr-o situa╚Ťie de urgen╚Ť─â climatic─â, iar funda╚Ťia mea va dona c├ót mai repede to╚Ťi banii pentru a sprijini organiza╚Ťiile ╚Öi proiectele care lupt─â pentru o lume durabil─â.”

Premiul, acordat ├«n fiecare an, are drept scop ÔÇ×recunoa╚Öterea persoanelor, grupurilor de oameni ╚Öi / sau organiza╚Ťiilor din ├«ntreaga lume ale c─âror contribu╚Ťii la atenuarea ╚Öi adaptarea la schimb─ârile climatice ies ├«n eviden╚Ť─â pentru noutatea, inova╚Ťia ╚Öi impactul s─âuÔÇŁ.

Activista suedez─â, ├«n v├órst─â de 17 ani, s-a impus printre cei 136 de candida┼úi din 46 de ┼ú─âri ┼či a fost aleas─â printr-un larg consens, dup─â cum spune pre┼čedinte juriului, fostul pre┼čedinte portughez Jorge Sampaio.

”Modul ├«n care Greta Thunberg a reu┼čit s─â mobilizeze genera┼úiile cele mai tinere pentru cauza climatic─â ┼či lupta ei tenace pentru a schimba un status quo care se obstineaz─â s─â persiste fac din ea una dintre figurile cele mai memorabile din prezent”, explic─â Sampaio.

Comentarii

comentarii