Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

In Groenlanda se cultiva broccoli

Copiii pot fi "fericiti": broccoli creste si in Groenlanda. Cresterea temperaturii in Groenlanda a facut taramul ghetii, ursilor polari si eschimosilor viabil economic, pentru prima data in sute de ani, pentru cultivarea si vanzarea legumelor pe plan local.

Cei 57.000 de locuitori ai celei mai mari insule din lume depind de ocean si de importurile din Danemarca pentru a-si asigura hrana. Dar cresterea temperaturii din Atlanticul de Nord din ultimul secol cu 1 grad Celsius a dus la cresterea temperaturii aerului din sudul insulei cu 3 grade Celsius. Astfel, schimbarile climatice au facut posibila cultivarea de broccoli, conopida, varza si morcovi, in timpul lunilor de vara. Cartoful se cultiva deja in Groenlanda de ceva vreme.

In premiera, un supermarket din Groenlanda are la vanzare legume produse pe plan locale, iar fermierii ambitiosi experimenteaza chiar cultivarea capsunilor. Pana acum, insa, cantitatea de capsuni recoltata este masurata in zeci de fructe si nu tone.

O singura capatana de broccoli cultivata in Groenlada va costa aproximativ 1,87 de lire, fata de o capatana importata din Danemarca la un pret de 2,80 de lire. Morcovii sunt mai ieftini – 46 pence costa cei cultivati pe plan local fata de 55 pence – cei importati.

Kenneth Hoeg, consultantul pe teme de agricultura al sudului Groenlandei, a declarat ca nu vede de ce aceasta zona nu ar deveni, intr-o zi, plina de ferme agricole sau chiar paduri. "Daca se mai incalzeste putin, putem vorbi despre paduri cu destul lemn chiar si pentru taiere", a declarat acesta.

"Factorul-limita pentru supravietuirea umana aici este temperatura, iar incalzirea climatului are o multime de beneficii. Suntem la frontiera agriculturii si chiar cateva grade pot face diferenta", a mai spus acesta.

Iarna vine mai tarziu si pleaca devreme. Asta inseamna ca oile pot fi lasate pe munte mai mult timp, ca exista mai mult timp pentru a cultiva, mai mult timp pentru a munci afara si reprezinta o ocazie de a calatori cu barca mai mult, de cand fiordurile ingheata mai tarziu si mai rar.

Sezonul pentru agricultura dureaza de la mijlocul lui mai pana la mijlocul lunii septembrie, cu 3 saptamani mai mult decat acum un deceniu. Broccoli si conopida pot fi acum cultivate la inceputul lui mai si recoltate in august. In trecut, in mai ar fi fost prea frig pentru a cultiva aceste legume, iar in iunie ar fi fost prea tarziu.

"Sunt mici, dar asta inseamna ca intreaga aroma a unei legume normale este concentrata intr-o treime din aceasta", a explicat Hans Gronborg, un horticultor danez. "Groenlandezii sunt vanatori si mai dureaza pana isi vor schimba stilul de viata. Dar sunt convins ca putem cultiva in Groenlanda", a adaugat acesta.

Exista, insa, si pareri mai sceptice privind culturile in Groenlanda. "Este important ca perspectiva. Groenlandezii pot cultiva aproximativ 80 de tone de cartofi pe an, dar asta inseamna doar o zecime din cantitatea de cartofi consumata anual", a declarat Mads Laursen, fost manager al unui lant de supermarketuri din Groenlanda. "Cartofii din productia locala sunt inca foarte scumpi fata de cei importati, asta pentru ca exista o infrastructura de transport intre Danemarca si Groenlanda foarte bine pusa la punct. Sa transporti cantitati mici de legume produse local catre piete este, de fapt, foarte scump", a mai spus aceasta.

In secolul al X-lea, Groenlanda era un pamant relative verde, cu paduri si sol fertile, iar vikingii au cultivat plante si au crescut oi timp de sute de ani. Dar temperatura a scazut dramatic incepand cu secolul al XVI-lea, iar agricultura nu a mai fost posibila.

spot_img

Ultimele știri