Groenlanda a pierdut peste 2 gigatone de gheață într-o singură zi

Joia trecută, 40% din Groenlanda a trecut printr-un episod brusc de topire, pierzând într-o singură zi peste 2 gigatone de gheață (echivalentul a 2 miliarde de tone).

© Steffen M Olsen/Twitter

Cercetătorii spun că evenimentul este foarte neobișnuit pentru mijlocul lunii iunie. Sezonul obișnuit de topire al Groenlandei se petrece între iunie și august, majoritatea topirii petrecându-se în luna iulie.

Thomas Mote, cercetător la Universitatea din Georgia, SUA, a declarat pentru CNN că accelerarea bruscă a topirii este neobișnuită, dar nu este fără precedent. Un episod similar de topire a avut loc în luna iunie a anului 2012.

Însă nivelurile de topire din acest an ar putea fi un semn nefast, indicând că în 2019 vor fi iar înregistrate recorduri privind pierderile de gheață.

Mote a explicat că topirea care are loc la începutul sezonului favorizează accelerarea topirii spre sfârșitul verii. El și alți cercetători cred că sezonul de topire din acest an va fi unul semnificativ.

Studiu: Groenlanda se topește mai repede decât se estima până acum

Jason Box, climatolog la Geological Survey of Denmark and Greenland, a atras atenția că în acest an s-au înregistrat zile neobișnuite de topire în luna aprilie, iar sezonul de topire a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme decât media.

Conform lui Mote, deși perioade de topire ca aceasta nu sunt fără precedent, nu au început să aibă loc decât de câțiva ani.

„Am observat o secvență a acestor sezoane mari de topire, începând cu 2007, care ar fi fost fără precedent în trecut. Nu am observat vreodată așa ceva înainte de sfârșitul anilor ’90.”

Dacă aceste sezoane extreme de topire vor deveni tot mai dese, ar putea avea implicații semnificative pentru întreaga lume, în special în ceea ce privește creșterea nivelului mării.

„Groenlanda a fost un contribuitor tot mai semnificativ la creșterea globală a nivelului mării în ultimele două decenii.”, a declarat Mote.

spot_img

Ultimele știri