Grup Servicii Petroliere: în 2015, ne vom reduce cu 10% cantitatea de deșeuri și consumul de combustibil

in Interviuri 27 November 2015 649 Views

În prezent, Grup Servicii Petroliere valorifică 90% dintre deșeurile produse, dar pentru 2015 compania și-a propus să obțină o reducere de 10% a cantității generate. De asemenea, planifică să utilizeze cu 10% mai puțin combustibil. Daniela Bălan, Inspector Protecția Mediului/ HSEQ Department, este cea care a vorbit pentru Green Report despre performanțele de mediu care au adus companiei locul al patrulea la competiția Green Business Index.

Premierea Grup Servicii Petroliere

Cu ce se ocupă Grup Servicii Petroliere?

Grup Servicii Petroliere S.A. (GSP) furnizează servicii integrate pentru industria marină de petrol și gaze în următoarele domenii: foraj, construcții marine, transport maritim, proiectare, căutare și salvare a vieții pe mare, depoluare (recuperarea hidrocarburilor deversate accidental în mare deschisă) și instruire. GSP dispune de o flotă diversificată ce cuprinde 8 platforme de foraj marin, 13 nave multifuncționale, 3 nave de construcții marine și 2 macarale plutitoare de mare tonaj. Compania a fost fondată în 2003 și a derulat proiecte internaționale în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Nordului, în Golful Persic și în Golful Mexic, în Pacificul de Nord (Marea Okhotsk) și Marea Barents. Portofoliul de clienți cuprinde companii precum: OMV Petrom, Exxon Mobil, Gazprom, TPAO, PEMEX, Petroceltic, Wintershall, Perenco, E.On.

Care sunt domeniile în care compania Dvs excelează în performanțe de mediu și care sunt inițiativele sau practicile adoptate în aceste domenii?

Compania noastră excelează atât în managementul deșeurilor, impactul asupra mediului cât și în dezvoltarea sustenabilă. GSP are implementat un bun sistem de management al deșeurilor, acestea fiind predate în vederea valorificării în procent de peste 90% din cantitatea totală de deșeuri generate. Întrucât toate deșeurile produse în cadrul proceselor desfășurate de companie sunt colectate selectiv, aceasta ne ajută să reducem ponderea deșeurilor eliminate prin depozitare finală.

Care ar fi aspectele unde Compania Dvs. consideră că există oportunități de îmbunătățire a performanțelor de mediu?

În anul 2015 compania noastră și-a propus ca obiective strategice să reducă deșeurile cu cel puțin 10% în toate activitățile economice și să reducă tot cu 10% consumul de combustibil. Datele colectate prin sistemul centralizat de raportare susțin viabilitatea obiectivelor și posibilitatea îndeplinirii acestora.

GSP mai are în vedere, pe termen mediu, implementarea unor tehnologii de reciclare a deșeurilor la sursă.

Cum se implică managementul de vârf al companiei în implementarea inițiativelor și a standardelor de mediu superioare în Companie?

Compania a alocat responsabilități de mediu la toate nivelurile ierarhice, de la conducerea de vârf, care alocă resurse și diseminează responsabilitatea la nivelurile ierarhice relevante, și până la nivelul salariaților de bază, în funcție de specificul acțiunilor și deciziilor în care aceștia sunt implicați. Există, de asemenea, un Inspector de Mediu care coordonează și supervizează implementarea  standardelor de mediu, în cadrul tuturor proceselor care se desfășoară în cadrul companiei la toate locurile de muncă, acesta fiind în subordinea directă a Managerului general al companiei.

Care au fost cele mai mari provocări în GBI 2015? 

Complexitatea studiului, prin colectarea și verificarea unui volum mult mai mare și diversificat  de date din teren, de la toate locurile de muncă, indiferent de răspândirea geografică, pe uscat sau pe mare.

Despre autor: Irina Breniuc

Irina Breniuc este redactor Green Report începând cu septembrie 2015. Ca jurnalist de mediu, se specializează în subiecte precum risipa alimentară, managementul deșeurilor, economie circulară și obiceiuri sustenabile de consum.

Comentarii

comentarii