Peste 1.000 de tone de gudron au ajuns pe plajele mediteraneene din Israel

in Poluare 22 February 2021 97 Views

Israelul ╚Öi-a ├«nchis toate plajele mediteraneene dup─â ce peste 1.000 de tone de gudron au poluat mai mult de 160 de kilometri de coast─â. O cauz─â a unuia dintre cele mai grave dezastre ecologice ale ╚Ť─ârii ar putea fi c─â substan╚Ťa a fost desc─ârcat─â ilegal de navele cistern─â din regiune.

Activi╚Ötii de mediu au ├«nceput s─â raporteze apari╚Ťia gudronului pe coasta Israelului s─âpt─âm├óna trecut─â, dup─â o furtun─â puternic─â. Autoritatea pentru Natur─â ╚Öi Parcuri din Israel a numit deversarea ÔÇ×unul dintre cele mai grave dezastre ecologiceÔÇŁ din istoria ╚Ť─ârii.

Ministerele pentru protec╚Ťia mediului, s─ân─âtate ╚Öi interne au emis o declara╚Ťie comun─â prin care avertizeaz─â publicul s─â nu viziteze ╚Ť─ârmul mediteraneean al ╚Ť─ârii, avertiz├ónd c─â ÔÇ×expunerea la gudron poate fi d─âun─âtoare s─ân─ât─â╚Ťii publiceÔÇŁ.

Responsabili din Ministerul Mediului, echipe ale armatei, civili ┼či membri ai unor ONG-uri au str─âb─âtut duminic─â plajele mediteraneene pentru a ridica gudronul e╚Öuat pe plaje. Sursa este ├«nc─â necunoscut─â, dar o explica╚Ťie probabil─â a polu─ârii este c─â substan╚Ťa a fost desc─ârcat─â ilegal de navele cistern─â din regiune.

Ministerul pentru protec╚Ťia mediului ╚Öi activi╚Ötii estimeaz─â c─â cel pu╚Ťin 1.000 de tone de gudron au ajuns pe uscat, iar Gila Gamliel a estimat c─â eliminarea polu─ârii va costa milioane de dolari.

ÔÇ×Trebuie s─â privim spre viitor. Acest eveniment ┼či altele ca acesta ├«n ├«ntreaga lume ne arat─â c├ót de crucial este s─â ne ├«ndep─ârt─âm de energiile poluante ├«n favoarea energiilor regenerabileÔÇŁ, a declarat Gila Gamliel, ministrul Mediului, la fa┼úa locului.

Poluarea cu gudron a afectat deja viet─â╚Ťile s─âlbatice. O balen─â moart─â, lung─â de 17 metri, a fost adus─â de valuri pe o plaj─â din sudul Israelului, la sf├ór╚Öitul s─âpt─âm├ónii trecute. Probele prelevate de la animal vor determina cauza mor╚Ťii, ├«ns─â oficialii cred c─â balena a fost ucis─â de apa otr─âvit─â ├«n urma devers─ârii de gudron. Duminic─â, exper┼úi guvernamentali au colectat probe din corpul cetaceului care a fost apoi ├«ngropat ├«n nisip pe plaj─â de un excavator ┼či buldozer, a constatat un fotograf AFP.

Voluntarii s-au gr─âbit s─â intervin─â pentru a salva p─âs─âri, ╚Ťestoase ╚Öi pe╚Öti care au fost recupera╚Ťi din apa poluat─â sau care au ingerat lichidul negru v├óscos. Centrul Na╚Ťional din Israel pentru Salvarea ╚Üestoaselor a confirmat c─â trateaz─â mai multe ╚Ťestoase care au fost acoperite cu gudron. Popula╚Ťia unei specii de melc afectat─â de aceast─â poluare era dinainte ├«n sc─âdere, din cauza schimb─ârilor climatice.

Citește și:

60 de tone de deșeuri din plastic ajung pe plajele din Bali în fiecare zi, în sezonul ploilor musonice

Țestoase uriașe dintr-o specie rară se întorc pe plajele fără turiști după zeci de ani de absenţă

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii