Greenpeace: Guvernul va acorda CEO un grant înainte ca investigația Comisiei Europene să fie finalizată

in Energie 10 April 2021 32 Views

Guvernul României a decis să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată. Greenpeace a sesizat această încălcare a reglementărilor printr-o scrisoare către Comisarul European pentru Competiție, Margrethe Vestager.

Conform noii ordonanțe de urgență, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO. Totuși, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene și nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare, arată Greenpeace într-un comunicat. Prin urmare, grantul de salvare este ilegal și contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenționează să ofere acest ajutor de salvare în condiții mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020.

De asemenea, acordând un grant și nu un împrumut, guvernul transferă către cetățeni costurile emisiilor de CO2, care ar trebui să fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, încălcând principiul „poluatorul plătește” așa cum este el descris în articolul 191(2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

„În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, domnul Virgil Popescu sfidează regulile și instituțiile europene, periclitând șansele CEO de a obține finanțare și de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigației. Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiții. Înțelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condițiile legii. În același timp, banii publici nu trebuie să susțină producția de energie din cărbune sau alți combustibili fosili toxici. CEO are viitor și perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili și se concentrează pe energia regenerabilă.” a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Investigația aprofundată se află, până pe 19 aprilie, în fază de consultări; toate părțile interesate sunt invitate să își prezinte observațiile referitoare la planul CEO de restructurare și decarbonare. Deși în nota de fundamentare a ordonanței de urgență menționate Ministerul Energiei vehiculează modificări ale planului inițial propus Comisiei, nicio o variantă actualizată nu a fost pusă la dispoziția publicului larg. Practic, părțile interesate să contribuie nu au la dispoziție informațiile necesare pentru a trimite comentarii pertinente în cadrul procesului de consultare publică.

Scrisoarea trimisă Comisarului European pentru Competiție, Margrethe Vestager, a fost semnată de către Greenpeace European Unit, Europe Beyond Coal și Bankwatch România.

Comisia Europeană a anunțat, pe 5 februarie, deschiderea unei investigații aprofundate a ajutorului de stat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia. Potrivit Greenpeace România, aceasta nu e o veste bună, deși autoritățile responsabile (Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței) și compania au încercat să micșoreze importanța investigației europene, clasificând-o drept o etapă normală a procesului de analiză.

Conform reprezentanților Greenpeace România, lansarea unei analize amănunțite a unui ajutor de stat semnalează faptul că există dubii serioase din partea Comisiei asupra compatibilității dintre ajutorul de stat și piața internă. Pentru ca ajutorul de stat să fie aprobat, autoritățile române trebuie să aducă modificări substanțiale planului depus inițial (ipoteza cea mai plauzibilă) sau, alternativ, și puțin probabil, să aducă contraargumente solide pentru a răspunde obiecțiilor Comisiei Europene. În caz contrar, Comisia va interzice implementarea planului de restructurare propus de CEO, calificându-l drept ajutor de stat incompatibil.

Citește și: 

Ce riscă România prin acordarea ajutorului de stat pentru restructurarea CEO

Comisia Europeană deschide o investigație aprofundată cu privire ajutorul financiar acordat societății CE Oltenia

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii