Guvernul a adoptat Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030

in Biodiversitate, Business, Energie 9 November 2018 179 Views

Guvernul a aprobat vineri Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. Documentul a fost realizat sub coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Mă bucură nespus faptul că Strategia pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, la care am lucrat mai mult de un an, a fost aprobată astăzi de Guvern. Am încercat să implicăm cât mai multe categorii sociale, să aducem împreună diferite viziuni și argumente, astfel încât să obținem acest cadru de dezvoltare. Munca depusă alături de colegii mei din departament nu a fost ușoară. În schimb, am avut mereu motivație și energie, deoarece am știut că sustenabilitatea este singura soluție pentru generațiile viitoare”, a declarat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 oferă principalele direcții de acțiune pentru implementarea Agendei 2030, asumată de 193 de state la Adunarea Generală ONU din 2015. Consilierul de stat László Borbély susține că adoptarea Strategiei era esențială pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

„Dezvoltarea durabilă va fi o prioritate pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Strategia adoptată astăzi ne ajută și mai mult în demersul de a coordona implementarea Agendei 2030, nu doar la nivel național, dar și european. Uniunea Europeană își dorește să rămână lider global în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În acest context favorabil, România are șansa unică să fie un adevărat hub regional al dezvoltării durabile”, a mai spus consilierul de stat.

Guvernul arată că cele 17 obiective ale Strategiei pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 înglobează 3 piloni esențiali: dezvoltare economică; echitate socială și mediu.

De asemenea, documentul propune și înființarea unui cadru instituțional: Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, condus de prim- ministru; nuclee pentru dezvoltare durabilă, în fiecare instituție relevantă; Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, format din specialiști; sprijinirea formării unei coaliții pentru dezvoltare durabilă din reprezentanții socității civile.

„În fiecare zi încercăm, prin acțiunile noastre, să ajungem mai aproape de îndeplinirea celor 17 obiective. Astăzi, am făcut un pas mare, dar drumul dezvoltării sustenabile continuă. Următoarea etapă va fi finalizată atunci când vom realiza „Planul de acțiune”. Provocarea este să creăm o masă critică a majorității cetățenilor României care să susțină acest project. Vom reuși acest lucru prin deschiderea către cetățeni și prin formarea cadrului instituțional pe care îl propunem în Strategie”, a completat László Borbély.

Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 poate fi accesată aici.

Comentarii

comentarii